“CONSUMUL ESTE FOARTE SCĂZUT LA ALIMENTELE DE BAZĂ / MĂRIREA SALARIILOR ȘI A PENSIILOR ESTE O IDEE GENIALĂ, DAR CARE ESTE INFLAȚIONISTĂ. NOI AM AȘTEPTAT ALTCEVA: NEIMPOZITAREA UNEI SUME EGALE CU CEA A SALARIULUI MINIM”

Distribuie pe:

Industria alimentară din România se află în al doilea mare moment dramatic, iar până la ora actuală, aceasta nu a primit niciun fel de ajutor, nici la începutul pandemiei, nici în mijlocul ei și nici acum, odată cu scumpirea energiei electrice și a gazelor, susține președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea.

“Industria alimentară din România nu a primit niciun fel de ajutor până la ora actuală, nici la începutul pandemiei, nici în mijlocul pandemiei, nici acum la scumpirea energiei electrice și a gazelor. Materiile prime există, dar o parte dintre ele sunt deficitare în România și, din păcate, legislația apărută în ultimul timp este destul de ambiguă, fiind departe de a aduce înlesniri industriei alimentare. (...)

Se vorbește tot timpul de deficit fără să spunem chestia reală: avem deficit pentru că nu avem materii prime. Dacă nu avem materii prime, toți vom fi obligați să cumpărăm din afară. Industria alimentară este, din punctul meu de vedere, și eu sunt pe piață de 31 de ani, în al doilea mare moment dramatic.

A mai fost o dată, când inflația a depășit sută la sută două luni de zile, dacă nu mă înșel. Nu știm ce vom face mâine, nu știm ce vom face cu salariile. Mărirea salariilor și a pensiilor este o idee genială, dar care este inflaționistă. Noi am așteptat altceva și așteptăm în continuare”, a declarat, miercuri, Sorin Minea la webinarul “Industria alimentară, între creșterea costurilor și presiunea importurilor”, preluat de g4media.ro.

În opinia sa, reducerea TVA la alimente ar avea un singur rol, respectiv acela de a ieftini produsele pentru consumatorul final, însă industriei nu i-ar aduce niciun beneficiu, “doar ar da posibilitatea cumpărătorului final să cumpere mai ieftin”.

Pe de altă parte, Minea consideră că neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim ar putea fi o măsură care ar avantaja industria.

“Din punctul meu de vedere, pe noi ne-ar putea avantaja un singur lucru, dacă se vorbește de neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim. În felul acesta, oamenii vor câștiga mai mult și vor putea să cumpere mai mult, deoarece consumul este foarte scăzut și, din păcate, este foarte scăzut la alimentele de bază: carne, produse din carne, lapte, preparate din lapte. Și nici nu se prevede vreo îmbunătățire, practic, suntem într-o situație rea”, a adăugat el.

Șeful Romalimenta s-a declarat dezamăgit de faptul că orice legislație făcută în România se aplică numai procesatorilor români, iar acest lucru aduce o majorare a costurilor și un avantaj doar pentru companiile din UE.

“Tot ceea ce ni se aplică nouă, nu se aplică și celor din comunitatea europeană, care vor avea avantaje. Dacă nu facem o chestie coerentă, riscăm să dispărem de la raft și nu pentru că are cineva ceva cu noi, ci pentru că nu vom mai fi competitivi.

Există o tendință din ce în ce mai pronunțată de pseudo-patriotism agricol-industrial și încercăm să armonizăm legislația cu tot felul de lucruri care nouă ni se par patriotice și normale, dar care, de fapt, creează dezavantaje. Vă dau un exemplu. Nu pot fi accesate fonduri decât dacă materia primă este 70% produsă în România.

Cu regret vă spun că eu nu am, carnea nu are 70% materie primă din România, berea nu are, uleiul nu are, zahărul nu are 70%. Deci noi nu producem în România. În același timp, Comisia Europeană ne permite să venim cu lucruri deasupra legislației europene, este o chestie admisă, dar care se aplică numai pe teritoriul României. Deci toate aceste mici chițibușuri cu tentă patriotică se vor aplica pentru producătorii români. (...)

Problema este că producătorul este dezavantajat în punctul cel mai periculos: în costuri. Dacă în România prețurile de pornire sunt mai mari decât în restul țărilor din UE, noi vom fi pe piață cu costuri mai mari și nu va mira pe nimeni că locul va fi luat. Din păcate, costurile noastre sunt mari, impozitarea salarială în România este dramatică, iar consumatorii își vor pierde puterea de cumpărare și se vor duce către produsele ieftine”, a explicat președintele Romalimenta.

În opinia sa, industria românească nu se simte “foarte protejată”, deși este cea care “produce bine de 30 de ani”, și are investiții foarte mari pe care nu le poate acoperi.

În ceea ce privește impactul facturilor la energie și gaze în prețul alimentelor, Minea a subliniat că cei mai mulți din industrie se află sub incidența contractelor pe care le-au avut încheiate cu furnizorii și care vor dura până în luna aprilie, când este de așteptat să vină “marea surpriză”.

“Consumul de energie și gaze nu reprezintă un impact major în preț - poate doar în industria de panificație este mare - salariile însă au un impact mai puternic. De asemenea, în retail există un impact mai mare decât în industria alimentară.

Dacă mâine se scumpesc gazele de 10 ori, asta va fi o problemă foarte mare. Cât se duce în preț? Este imposibil să vă spun, pentru că vine și prețul dinainte cu materia primă, vine și transportul și supermarketul cu costurile sale, iar consumatorul le va suporta pe toate. Nu știu ce se va întâmpla”, a transmis el.

În acest context, președintele Romalimenta a afirmat că este imposibil să faci o creștere bruscă a prețurilor pe piață, deși în spațiul public au apărut informații potrivit cărora carnea și produsele din carne s-au scumpit și cu 30%, informații catalogate de acesta drept o “nebunie”.

“Am auzit de scumpiri cu 15-30% la carne. Nu știu cine a scos nebunia asta. Noi, dacă am dori o creștere a prețurilor este foarte greu de obținut, va dura cel puțin o lună și jumătate. Este imposibil să faci o creștere bruscă a prețurilor pe piață”, a menționat el.

Și în ceea ce privește plafonarea prețurilor la alimentele de bază, Minea consideră că este o măsură susținută de cineva care nu știe cum funcționează piața. “Este o intenție minunată spusă de cineva care habar nu are cum funcționează piața”, a mai spus șeful Federației din industria alimentară.

Lasă un comentariu