NIVELURI CRESCUTE DE RADIAȚII LA CERNOBÎL!

Distribuie pe:

Radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl au depășit nivelurile de siguranță, după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, au relatat, ieri, agențiile de presă, citând cotidianul britanic The Independent. Datele din sistemul automat de monitorizare a radiațiilor din zona interzisă, care este disponibil online, indică faptul că nivelurile de control ale ratei de radiații gamma au fost depășite la un număr semnificativ de puncte de observare, a declarat parlamentul ucrainean într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, “în prezent este imposibil de stabilit motivele schimbării fondului de radiații în zona de excludere, din cauza ocupației și luptei militare din acest teritoriu”.

Ministerul rus al apărării a susținut că nivelurile de radiații care ies din centrală sunt normale. Moscova a anunțat că va trimite parașutiști în zonă pentru a ajuta la securizarea acesteia, se mai arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Casa Albă a criticat Rusia ca răspuns la ceea ce a numit “rapoarte credibile”, conform cărora soldații ruși țin ostatici personalul de la Cernobîl: “Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora soldații ruși țin în prezent ostatici personalul unităților de la Cernobîl”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, potrivit Wall Street Journal : “Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru menținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este evident incredibil de alarmantă și profund îngrijorătoare. Condamnăm acest lucru și solicităm eliberarea lor”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a declarat, ieri, că nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, potrivit datelor deținute de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu