RESTITUIRI - VICTOR HUGO - 220 DE ANI DE LA NAȘTERE

Distribuie pe:

Poetul, dramaturgul și romancierul francez Victor Hugo s-a născut la 26 februarie 1802, la Besançon, în Franța. Exponent al romantismului (dramele “Cromwell” și “Hernani”), a militat cu fervoare pentru cauze sociale importante, între care eliminarea pedepsei capitale. Deși regalist convins în tinerețe, opiniile sale politice

s-au schimbat în timp, devenind un susținător pasionat al republicanismului; lucrările sale ating majoritatea problemelor politice și sociale și tendințele artistice ale timpului său.

Copilăria lui Hugo a fost dominată de un puternic tumult național-politic. Napoleon a fost proclamat împărat al francezilor la doi ani după nașterea lui Hugo, iar Restaurația franceză a avut loc înaintea aniversării lui de 13 ani. Opiniile politice și religioase în contradictoriu ale părinților lui Hugo reflectau forțele care se vor lupta pentru supremație în Franța, în decursul vieții sale. Tatăl lui Hugo fusese ofițer de rang înalt în armata lui Napoleon până când a eșuat în Spania (unul dintre motivele pentru care numele lui nu e prezent pe Arcul de Triumf).

Hugo a decis să trăiască în exil după lovitura de stat de la sfârșitul anului 1851 a lui Napoleon al III-lea. După ce a părăsit Franța, a trăit o scurtă perioadă, în 1851, în Bruxelles, înainte de a se muta în Insulele Canare, prima dată în Jersey (1852-1855), iar apoi în insula Guernsey, în 1855, unde a stat până la căderea lui Napoleon III, în 1870, când s-a întors în Franța, unde a rămas până la moarte.

Victor Hugo era simpatizant al Republicii. În decursul exilului, a publicat o parte din pamfletele sale cele mai cunoscute la adresa lui Napoleon al III-lea: “Napoleon cel mic” și “Istoria unei crime”. Deși au fost interzise în Franța, pamfletele sale au avut o puternică influență în țările învecinate. Hugo a scris în exil și “Mizerabilii”, probabil cel mai cunoscut roman al său.

A fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze, din 1841. A fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de cavaler. A fost onorat inclusiv prin imprimarea portretului său pe bancnotele franceze.

A murit în ziua de 22 mai 1885, la Paris. La funeraliile sale au luat parte mai mult de două milioane de oameni care l-au admirat și au vrut să-l însoțească pe ultimul drum. Este înmormântat în Pantheonul Parisului.

MARIANA CRISTESCU   

Lasă un comentariu