CATEDRALA CEA MAI MICA DIN LUME SE AFLĂ ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Chiar în centrul Capitalei, la scurtă distanță de Piața Romană, putem găsi cea mai mică catedrală din lume. Mai exact, este vorba despre Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Vasile cel Mare”. Aceasta are o lățime de doar 5 metri și 16 metri lun-gime. Chiar dacă suprafața acestui lăcaș de cult este mai mică de 100 de metri pătrați, spațiul este suficient pentru mulți credincioși greco-catolici care vin să se roage aici.

Construcția este situată pe Strada Polonă din București, la numărul 50, la câteva zeci de metri distanță de strada principală. Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Vasile cel Mare” a fost construită în anul 1909 și este considerată a fi cea mai mică din lume.

“Credincioșii sunt întotdeauna așteptați în zilele de duminică, pentru că nu e o biserică de cartier în sensul unei confesiuni majoritare. Cei mai mulți au originile în Transilvania. Există și acel univers al sensibilității care ne face să fim parte a bisericii care își trage rădăcinile în Ardeal” - afirmă pr. Mihai Frățilă, episcop de București, potrivit observatornews.ro.

Construcția a fost ridicată în anul 1909. La vremea respectivă, arhiepiscopul romano-catolic Raymund Netzhammer își dorea să construiască un loc unde comunitatea greco-catolică să se poată ruga. Acesta a primit atunci susținerea Papei Pius al X-lea, care a acceptat să se facă o colectă în lumea catolică pentru a strânge fondurile necesare. Se pare că datorită dimensiunilor modeste ale lăcașului de cult, fondurile s-au strâns destul de repede.

“Biserica a fost confiscată de regimul comunist și a fost dată Bisericii Ortodoxe, care a stăpânit-o până în toamna anului 2006, din păcate. În 2014, arhiepiscopul major decide, împreună cu sinodul Bisericii Romane Unite cu Roma, înființarea unei noi episcopii Greco-Catolice cu sediul la București, astfel că Bisericuța «Vasile cel Mare» devine catedrală”, precizează episcopul Mihai Frățilă.

Deși este considerată cea mai mică din lume, spațiul catedralei este suficient pentru aproximativ 100 de credincioși. De-a lungul vremii, bombardamentele și cutremurele au distrus o mare parte din decorațiunile interioare inițiale ale catedralei greco-catolice. Din fericire, iconostasul nu a fost afectat, rămânând intact, iar zidurile au fost restaurate.

Pictura de pe pereții catedralei de astăzi a fost făcută printr-un proiect al unui pictor ucrainean care locuiește în Italia. În zilele noastre, atmosfera liniștită îi face pe credincioșii care vin la rugăciune să se simtă ocrotiți și în largul lor chiar și în cea mai mică catedrală din lume. Paroh aici a fost episcopul Ioan Bălan, unul dintre cei șapte beatificați chiar de către Papa Francisc. El apare alături de alți martiri pe pereții laterali ai lăcașului de cult.

(Sursa: Alexandru Cazacu)

Lasă un comentariu