LEURDA, VEDETA PRIMĂVERII

Distribuie pe:

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este unul dintre leacurile din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se curețe de toxine și să își întărească sistemul imunitar. Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) și, într-adevăr, urșii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare. De altfel, se pare că apariția frunzelor de leurdă este și semnul că, în curând, animalele vor ieși din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară, notează ziarulunirea.ro.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul și mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conține carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine.

Cu frunzele ei în formă de paloș, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acționează favorabil în numeroase afecțiuni.

Pentru o porție delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduță, se taie mărunt și se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriță de oțet de mere, un vârf de cuțit de sare și o jumătate de linguriță de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare.

Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineața, la prima masă, înainte de a începe să consumi alt fel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat și, deși are un puternic miros de usturoi, nu dă respirației izul neplăcut ca în cazul usturoiului.

Afecțiuni tratate cu leurdă: tromboflebita și trombozele în general, sechele după accidentul vascular, ateroscleroza și bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului, hipertensiunea arterială, reumatismul, înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei și fumatului, stimularea capacității de memorare, afecțiuni respiratorii. De asemenea, curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric.

Lasă un comentariu