ZIUA AUTOMOBILISTULUI MILITAR

Distribuie pe:

Sărbătorită în fiecare an la 1 martie, Ziua auto-mobilistului militar amintește de data la care, în anul 1917, a fost înființat, în Moldova, Regimentul de Tracțiune Automobilă, prin Înaltul Decret nr. 245 din 22 martie 1917, potrivit site-ului www.ligamilitarilor.ro și volumului “Calendarul tradițiilor militare” (2010). Acesta a fost structurat, prin Decizia Ministerială nr. 520 din 27 martie 1917, pe trei batalioane “de automobile, autocamioane, autocamionete și alte asemenea”, precum și companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri și automitraliere, pentru partea activă, iar pentru cea sedentară era prevăzută înființarea unui batalion de depozit și a unei școli de șoferi.

Înființarea acestui Regiment în Moldova marchează apariția Armei Auto în cadrul organismului militar românesc, în contextul procesului de reorganizare a armatei române refugiate, împreună cu autoritățile statului, în Moldova. Regimentul de Tracțiune Automobilă înlocuia Compania de Automobile a Armatei, creată prin Decizia Ministerială nr. 304 din 11 august 1915.

Înzestrarea cu mijloace moto reprezenta, însă, o problemă stringentă, o serie de dificultăți fiind întâmpinate la început de drum, cum ar fi: înzestrarea sub necesități cu mijloace auto, ca număr și putere, traseele lungi și drumurile desfundate, agravate și de condițiile dramatice ale războiului. Cu toate acestea, automobiliștii militari au participat, alături de ceilalți ostași ai Armatei României, la Războiul pentru Întregirea Neamului (1916-1919).

În perioada următoare, unul dintre principalele obiective ale organismului militar românesc l-a constituit creșterea gradului de motorizare și mecanizare a armatei. Ocupându-se atât de transportul de personal, cât și de cel de armament, muniții, hrană sau materiale logistice, automobiliștii militari au reușit să contribuie cu succes la îndeplinirea misiunilor încredințate, dovedind că reprezintă principalul pilon în susținerea logistică a luptei. (Agerpres)

Lasă un comentariu