FORȚELE SPECIALE SĂRBĂTORITE DE 1 MARTIE

Distribuie pe:

Aniversarea Zilei Forțelor pentru operații speciale este legată de înființarea primei unități acționale de operații speciale, la 1 martie 2003, dată la care a fost constituit Batalionul 1 forțe speciale, redenumit ulterior Batalionul 1 operații speciale “Vulturii”. O scurtă trecere prin istorie ne arată că în anul 2005 a fost constituit Centrul de instruire pentru operații speciale “General Grigore Baștan”, prin transformarea Școlii de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale “General Grigore Baștan”.

În anul 2006, la nivelul Statului Major al Forțelor Navale a fost constituit Grupul naval de Forțe pentru operații speciale, iar începând cu 1 iunie 2014, Grupul naval de Forțe pentru operații speciale s-a transformat în Secția scafandri pentru operații speciale. În anul 2008, la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene a fost constituit Detașamentul de căutare-salvare prin luptă.

Anul 2008 a marcat un nou reper major în procesul dezvoltării operațiilor speciale, prin înființarea Componentei de operații speciale, structură de conducere la nivel strategic, destinată să exercite conducerea operațională asupra structurilor Forțelor pentru operații speciale, aparținând celor trei categorii de forțe ale armatei.

Începând cu 1 august 2009, structura de Forțe pentru operații speciale a fost extinsă prin înființarea Regimentului 1 operații speciale, unitatea având în compunere Batalionul 1 operații speciale “Vulturii”, Batalionul 60 parașutiști “Băneasa-Otopeni” și Batalionul 498 parașutiști “Smaranda Brăescu”. La 25 octombrie 2011, s-a înființat Brigada 6 operații speciale “Mihai Viteazul”, prin transformarea Regimentului 1 operații speciale.

Tot la acea dată, a fost înființat Batalionul 640 sprijin logistic “Horea, Cloșca și Crișan”, iar Batalionul 1 operații speciale “Vulturii” a fost redenumit, Batalionul 610 operații speciale “Vulturii”, Batalionul 60 parașutiști “Băneasa-Otopeni” a fost transformat în Batalionul 620 operații speciale “Băneasa-Otopeni”, respectiv Batalionul 498 parașutiști “Smaranda Brăescu”, a fost redenumit Batalionul 630 parașutiști “Smaranda Brăescu”.

Lasă un comentariu