STUDENȚII PROTESTEAZĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Peste 100 de studenți de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, provenind din Ucraina, Germania, Israel, Polonia și Republica Moldova, au protestat, duminică, împotriva războiului din Ucraina declanșat de Federația Rusă.

“Avem părinți acolo, nu suntem indiferenți. Acum primesc mulți oameni din Jîtomîr, din Kiev și vin copii cu familii. (...) Sperăm că împreună ajungem la pace și sperăm să ne audă lumea. Suntem aici pentru suport, noi vrem pace! Ieri au fost trimise mașini din partea Ligii Studenților din Târgu-Mureș cu medicamente, cu haine, cu mâncare și cu lucruri de care e nevoie acolo. Sunt foarte mulți voluntari care au mers acolo cu transportul. Sunt uimită câți oameni sunt care vor să ajute. Ieri mi-a adus o doamnă steagul Ucrainei și m-a ajutat să organizez tot. Apreciez fiecare persoană care este aici. (....) Mulțumim că sunteți cu noi. Rudele mele vor rămâne acolo, pentru că dacă toată lumea va fugi, cine îi va ajuta pe cei care nu au posibilitatea să fugă. Mie îmi vine să plâng în fiecare secundă în care primesc mesaj de la prieteni care sunt în Harkiv. În fiecare oră încerc să scriu unui prieten care este în Harkiv, dacă mai trăiește sau dacă totul e bine. De trei zile stau în metrou, de trei zile ei nu pot să doarmă și nu dorm nici eu”, a declarat Lea Fiksler, studentă la Medicină Dentară în anul VI.

Ea i-a transmis un mesaj liderului de la Kremlin, Vladimir Putin: “Dragă președinte al Federației Ruse, vă urâm, dar nu urâm țara dumneavoastră și pe ruși. Sperăm să se termine tot, pleacă din țara noastră, din casa noastră! Slavă Ucrainei!”.

Sasha Tezlovan, din Cernăuți, student în anul VI la Medicină Dentară, a precizat că toți studenții din Ucraina și din Republica Moldova sunt uniți, pentru că războiul afectează pe toată lumea.

El s-a arătat plăcut surprins de modul în care populația din România a reacționat, fie manifestându-și grija, fie punându-și la dispoziție casele pentru refugiați sau contribuind cu alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate.

O altă studentă la Medicină Dentară în anul IV, Ana Guștiuc, din Kiev, a relatat că familia ei este acasă și se teme pentru viețile rudelor ei.

“Sunt din Kiev și familia mea este acum acolo. (Rușii) stau în apropiere de orașul meu. Au bombardat depozite de petrol și astfel este catastrofă nu pentru că e război, e catastrofă ecologică. Ieri am vorbit cu mama și e foarte speriată, stau acasă și se ascund în pivniță și în fiecare noapte mă trezesc în fiecare oră să văd dacă nu e pentru ultima dată când vorbesc cu ei. (...) Nu vor să vină, au spus că e casa lor, pământul lor, e țara lor și, dacă o să plece toată lumea, nu va mai fi nimeni să protejeze țara. Eu deocamdată rămân aici, m-am înscris într-un grup de voluntariat și ajut cu donații, cu provizii. Poate săptămâna aceasta vom merge la graniță la Sighet, la Siret și vom duce o grămadă de medicamente, mâncare, haine”, a spus Ana.

Studenții care au participat la protest au intonat imnul de stat al Ucrainei și i-au cerut lui Vladimir Putin să plece. Libertate pentru Ucraina, au mai scandat tinerii. (AGERPRES)

Foto: (c) Dorina Matiș/AGERPRES

Lasă un comentariu