O LUME ÎN SCHIMBARE, COLORATĂ ÎN GALBEN ȘI ALBASTRU

Distribuie pe:

Intervenția armată lansată, mârșav, de Rusia asupra Ucrainei, joi, 24 februarie, a determinat o multitudine de evenimente la nivel internațional, ce nu pot fi cuprinse în totalitate nici în cuvinte, nici în pagini de ziar. Orice război înseamnă moarte și durere, în ambele tabere. Chiar și rușii au aproape 5.000 de morți deja, dar măcar ei își cară - se zice - 45.000 de saci pentru cadavre, în timp ce ucrainenii blocați în adăposturi nu-i pot îngropa pe ai lor.

În mod firesc, un război nedrept determină solidaritatea forțelor de bine, onorabile, în favoarea celui atacat fără motiv, adesea obligat să se apere cu mâinile goale împotriva cotropitorului cu mult superior numeric și înarmat până în dinți. Războiul din Ucraina a înălțat culorile drapelului ucrainean - galben și albastru - pe cele mai vizibile edificii ale mapamondului. Lumea pașnică și civilizată respiră în același ritm cu Ucraina. Solidaritatea generală se manifestă în forță. Indiferent de simpatia sau antipatia pe care cineva o poate nutri față de o țară vecină, din varii motive, pentru care, niciodată, nu trebuie culpabilizat un întreg popor! eroismul și patriotismul ucrainean - “de la vlădică, până la opincă”, fostul președinte, Petro Poroșenco și actualul președinte, Volodomir Zelenski aflându-se în linia întâi a frontului, alături de soldați - sunt aclamate pe toate meridianele. Ucrainenii rezistă cu fermitate atacurilor și bombar-damentelor neîncetate, desfășurate pe 75% din suprafața Ucrainei.

Imaginile dramatice din satelit publicate de Maxar Technologies arătau marți, 1 martie,  un convoi imens de vehicule militare rusești, lung de 64 kilometri, îndreptându-se spre capitala Kiev, ținta numărul unu a armatei ruse. Asta, pentru că mult așteptatele negocieri dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc luni în Belarus, s-au încheiat, după cinci ore, fără concluzii clare. Au fost stabilite priorități ce vor fi analizate, iar o nouă rundă de tratative va avea loc în curând la frontiera dintre Belarus și Polonia. Mai concret… apă de ploaie! Cum am fost așa rămânem!

Bombardamentele continuă, dar Putin trage de timp, așteaptă întăriri cecene, ca să nimicească Ucraina, fiindcă deocamdată nu i-a ieșit pasiența. A adus multă oștire, pentru… impresie artistică, copilandri de 19 ani, abia desprinși de fusta mamei, împotriva dorinței lor, care plâng și imploră iertare în genunchi când sunt prinși. O armată care își lasă tancurile și blindatele în drum, fără combustibil, la îndemâna localnicilor care le tractează cu tractorul, probabil la fier vechi.

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), instanța supremă a ONU, pentru intervenția armată lansată la 24 februarie. O anchetă referitoare la posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina va fi deschisă de Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, potrivit procurorului Karim Khan.

Tot luni, președintele rus Vladimir Putin a cerut, într-o convorbire cu omologul său din Franța, Emmanuel Macron, garanții de securitate din partea NATO, recunoașterea suveranității ruse asupra Crimeei și demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri cu Ucraina în acest sens, scrie Mediafax. Prin “denazificare” se înțelege înlăturarea actualului președinte al Ucrainei și instaurarea unui regim favorabil Rusiei. Ce-i drept, Partidul nazist funcționează legal în Ucraina. Dar sunt la ei acasă. Fiecare, cu bubele lui!!!

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au anunțat că vor exclude unele bănci ruse din sistemul de plăți SWIFT. O altă sancțiune stabilită a fost înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, într-o încercare de a bloca finanțarea operațiunii militare pe care Vladimir Putin a lansat-o împotriva Ucrainei. Luni, rubla s-a prăbușit la niveluri-record în fața dolarului american și a monedei euro. Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie cu 10,5 puncte procentuale, până la 20%, ca să reducă inflația. În acest context, Vladimir Putin a dat luni un ordin ce le interzice rușilor să mai transfere valută în străinătate începând cu ziua 1 martie. În plus, exportatorii ruși vor fi nevoiți să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută obținute de la data de 1 ianuarie și să continue să mențină acest nivel în ceea ce privește lichiditățile în ruble în viitor.

În mod firesc, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară se confruntă cu o invazie masivă și neprovocată din partea Rusiei vecine, a cerut Uniunii Europene să acorde imediat Ucrainei statutul de membru al UE în cadrul unei proceduri speciale, ceea ce, potrivit oficialilor blocului, este puțin probabil. Zelenski a declarat că obiectivul Ucrainei “este de a fi alături de toți europenii și, cel mai important, de a fi egală”.

Cu toate că oficialii blocului au minimizat rapid probabilitatea unei astfel de mișcări din mai multe motive, inclusiv prin faptul că nu există o astfel de procedură rapidă, într-un interviu difuzat pentru Euronews, după ce Bruxelles-ul a anunțat că va trimite armament Ucrainei și după ce mai multe țări occidentale au anunțat închiderea spațiilor lor aeriene pentru zborurile rusești, președinta Comisiei Euopene, Ursula van der Leyen, a declarat că Ucraina este “una dintre noi, și noi îi vrem în Uniunea Europeană”. Dar, cum era lesne de presupus, deși s-a pronunțat pentru calitatea de membră în Uniunea Europeană a Ucrainei, șefa executivului european nu a dat nici un indiciu că ar fi vorba de aderarea rapidă cerută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski sâmbătă.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că aderarea la grupul celor 27 de țări nu este ceva ce se poate face în câteva luni, dar Ucraina face parte din “Casa Europei”, în care este binevenită. Ea a adăugat că aderarea Ucrainei nu ar semnala faptul că UE dorește să o despartă de Rusia, ci ar reflecta dorința de a îndeplini dorința multor ucraineni de a adera.

Ucraina este sub asediu, în timp ce Rusia și-a făcut o țintă din a cuceri orașele cele mai importante ale țării pe care a invadat-o în urmă cu șase zile. În așteptarea atacului cecenilor aliați Rusiei, luptătorii ucraineni ai Gărzii Naționale “Azov” au uns gloanțele cu untură de porc. Mesajul scris însoțitor imaginilor înfățișează un soldat cu figura acoperită care spune: “Prieteni musulmani, nu veți fi primiți în Rai din țara noastră!”. Relevant.

Zelenski a înființat, la rândul său, o Legiune străină, unde sunt chemați să lupte și militarii străini. Pe de altă parte, ucrainenii care servesc în Legiunea Străină Franceză și vor să-și apere patria de invazia trupelor rusești vor putea reveni acasă. Soldații se vor întoarce în Ucraina cu echipamentul militar complet, asigurat de Legiunea Străină Franceză. Informația a fost transmisă de centrul de presă al Forțelor Terestre Armate ale Ucrainei, scrie portalul ucrainean de știri, Dumskaya.

În acest context european, tensionat și adesea distorsionat, noi, românii, am primit și o veste bună, mult așteptată din partea comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Aflată în vizită oficială în țara noastră, aceasta a declarant, luni, că este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen: “Sper că se va întâmpla curând, Comisia a făcut, după cum știți, în acești zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziția noastră în continuare.”

Dă, Doamne! E timpul să fim și noi egali, să avem și drepturi, că de datorii suntem plini!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu