DE LA COPII... PENTRU COPII!...

Distribuie pe:

Așa se intitulează campania de sprijinire a copiilor din Ucraina, aflați într-o situație de nedescris cauzată de declanșarea invaziei armatelor rusești cuceritoare asupra acestui stat liber și independent, aflat în vecinătatea nordică a României. Ziua de 24 februarie 2022, ziua în care s-a declanșat invazia, va rămâne în memoria tuturor oamenilor din Ucraina, din întreaga Europă și din lume, cea mai neagră zi de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest demers al Rusiei a fost pregătit din timp, dar puțini erau aceia care se așteptau la o asemenea întorsătură a lucrurilor. Totul s-a petrecut rapid și în forță, încât a luat prin surprindere pe toată lumea. Era ca în filme, nu-ți venea să crezi că e ceva real, că se petrece cu adevărat. Atacuri dezlănțuite erau îndreptate asupra Ucrainei din toate părțile, semănând frică și groază, era o atmosferă apocaliptică, peste tot se auzeau și se vedeau explozii puternice și incendii uriașe, aducătoare de moarte. Sirenele din orașe avertizau populația de atac aerian, spre a se ascunde în locurile mai ferite și a se salva de la moarte. Aeroporturi și baze militare bombardate, obiective strategice atacate din toate părțile, blocuri de locuințe lovite de rachete și proiectile, case distruse, incendii devastatoare și nori negri de fum, oameni înspăimântați care încercau să se salveze alergând în toate părțile fără să știe unde, acesta era tabloul de infern ce se arăta la orizont.

Bărbații între 18 și 60 de ani au fost mobilizați și s-au înrolat ca voluntari în armata țării spre a-și apăra patria, “sărăcia și nevoile și neamul”, cum spune Poetul, iar o mare parte a femeilor au fugit din calea războiului și a morții, luându-și copiii în brațe și îndreptându-se spre alte țări, ca refugiați. E atât de impresionant, și înfricoșător în același timp, să vezi mulțime de oameni la graniță înghesuindu-se spre a trece cât mai repede dincolo. Imaginile văzute la televizor, în care erau mame cu copii mici și foarte mici, unii chiar la sân, ne-au impresionat și ne-au mișcat și pe noi până la lacrimi. Oare ce poate fi mai emoționant decât să vezi copii mici, cu jucăriile preferate în mână, care încă nu pricep absolut nimic din ceea ce se întâmplă, duși de mămicile lor peste graniță, la Siret, Sighetul Marmației, Isaccea etc., întâmpinați cu multă compasiune și dragoste, în același timp, de către voluntari români și oameni veniți din toate părțile țării să dea o mână de ajutor, oferind cazare și masă acestor nevinovați și bătuți de soartă.

Având în vedere situația deosebit de grea a acestor oameni, cei aproape 1.400 de elevi ai Colegiului “Petru Maior” din Reghin, sprijiniți de conducerea școlii și de colectivul didactic și nedidactic al acestei unități de învățământ au hotărât să demareze o campanie de ajutorare a acestor copii din Ucraina, donând alimente neperisabile, apă, produse de igienă orală și personală, medicamente de primă necesitate, scutece, jucării, articole de îmbrăcăminte etc., în semn de solidaritate. De la copii... pentru copii!

Noi le mulțumim tuturor celor implicați în această activitate caritabilă și îi felicităm pentru frumosul gest de omenie și de solidaritate umană.

Profesor GHEORGHE CIPRIAN DĂRĂBAN, Directorul Colegiului “Petru Maior” din Reghin

Lasă un comentariu