IUBIREA ȘI… URA

Distribuie pe:

* “Pedepsește-l pe păcătos pentru păcatele sale, pedepsește-l pe ucigaș pentru nelegiuirile sale, dar nu fi pătimaș ca să nu sufere cel nevinovat, chibzuiește un timp ca cel nevinovat să nu sufere pe nedrept”.

Epopeea lui Ghilgameș, XI, pag. 152, poem epic din Mesopotamia antică aparținând culturii sumero-babiloniene

***

* “Omul este, prin natura sa, un microcosmos - în el sunt cuprinse toate sferele realității cosmice, toate forțele cosmosului. Prin păcat și cădere, omul a pierdut noțiunea stării sale microcosmice, conștiința sa devenind individualistă”, Cosmosul nu se revelează omului natural, decât ca natură exterioară, a cărui viață interioară îi rămâne inaccesibilă. Numai omului interior renăscut, viața cosmosului i se descoperă ca realitate spirituală, duhovnicească. Astfel, calea care duce omul la cunoștința de sine însuși este și calea care-l duce la cunoștința cosmosului. Prin Hristos, prin Logos, nu numai neamul omenesc, ci tot universul se orientează spre Dumnezeu, răspunzând chemării divine, trebuinței dumnezeiești de iubire.

Preot Arsenie Boca - (1910-1989), “Sfântul Ardealului”, preot arhimandrit, scriitor bisericesc, pictor, vizionar.

***

* “Aflându-se în excursie pe munte, o tânără familie a poposit într-o cabană de la marginea unei văi. Băiatul cel mic, supărat pe fratele său, s-a dus în spatele cabanei și a strigat de ciudă: “Te urăsc!” Dar imediat un glas puternic i-a răspuns: “Te urăsc, te urăsc...”. Speriat, copilul a alergat în casă și i-a povestit tatălui toată pățania, spunându-i că afară, cineva strigă la el că-l urăște. Au mers împreună la locul cu pricina, unde tatăl i-a spus fiului: - Aici erai când ai auzit că cineva te urăște? - Da! - Ia spune-i că-l iubești! - Te iubesc! - a strigat și de îndată văile i-au răspuns: “Te iubesc, te iubesc...”. - Ține minte, i-a mai zis tatăl, așa este și în viață: dacă ești om rău, numai răutate vei întâlni, dar dacă ești om bun și te porți frumos cu ceilalți, atunci doar dragoste vei găsi la tot pasul. Și chiar dacă nu vei fi iubit mereu de oameni, în schimb, dragostea lui Dumnezeu va fi mereu cu tine. Să nu uiți asta!

Leon Magdan (1972), supranumit “Profesorul de joacă”, scriitor cu peste 40 de volume din toate genurile: proverbe, ghicitori și legende, povestiri pentru copii, antologii de poezii, realizator de spectacole pentru copii.

P.S. În ultimul timp, în presa de toate felurile apar tot felul de “Maimuțe Darwiniste”, care atacă tot ce este sfânt românesc: Popor, Țară, Neam, Biserică, Armată, Patriarh, Preoți, valori sportive etc. Măi, bipezilor cu coadă! Țara are nevoie acum de ajutor, nu să vă afișați voi mușchii prostiei, bîlbâielile francofone și toate șmecheriile de doi bani. Ură semănați, ură veți găsi! Este păcat că vor plăti pentru nemernicia voastră părinții, soțiile și copiii, fiindcă Dumnezeu și Țara nu se lasă batjocoriți la nesfârșit, și după cum spune Sfânta Scriptură: “Părinții mănâncă aguride, iar copiilor li se strepezesc dinții”. Ertem, cozilor de topor? Dacă tot vă credeți mari viteji de vă luați la trântă cu Dumnezeul creștin, vă propun o luptă mai acerbă: Luați-vă de Alah și de musulmani, care la Mecca se adună anual câte 2,5 milioane de adepți. Haideți, puneți-vă pielea la încercare... Dar... până atunci ne rugăm și pentru netrebnicia voastră “Sfântului Ardealului”, care ne tot învață: “Cine are minte, să ia aminte!”.

“Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!” (Matei cap. 5, vers. 9).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu