PREȚUL GAZELOR ÎN EUROPA CREȘTE DUPĂ CE PUTIN A TRIMIS ARMATA RUSĂ ÎN UCRAINA

Distribuie pe:

Prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au crescut după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse luni seara “să mențină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența, transmite Bloomberg.

Chiar dacă nu există detalii cu privire la numărul soldaților sau când anume, conflictul va perturba livrările de gaze naturale rusești destinate Europei, din care o treime trec în mod normal prin conductele din Ucraina.

În plus, sancțiunile impuse Moscovei întrerupe aprovizionarea cu energie, iar diminuarea capacității Rusiei de a face tranzacții în valută va perturba piețele de materii prime, de la petrol și gaze și până la metale și produse agricole.

“Asta înseamnă prețuri mai mari la gaze pentru o perioadă îndelungată, în contextul în care piața este de mai multe luni foarte tensionată”, a declarat Katia Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies. Sancțiunile impuse de SUA și UE pun în pericol aprovizionarea cu gaz a Europei.

Europenii își exprimă îngrijorările față de acțiunile Rusiei. Moscova a spus că intenționează să continue exportul de gaze naturale fără nicio întrerupere, după cum a anunțat, marți, ministrul energiei rus, Nikolai Șulginov, în cadrul unei conferințe a exportatorilor de gaze, organizată la Doha, relatează Reuters.

Prețul de referință al gazelor a crescut cu zeci de procente.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la gaze naturale în Europa, cotațiile futures pentru luna următoare au urcat cu până la 82 de euro pentru un Megawat-oră, scrie Agerpres. Ulterior, cotațiile au scăzut ușor până la 80 de euro pentru un Megawat-oră,

Ambasadorii UE se vor întâlni marți pentru a discuta posibile sancțiuni ca răspuns la decretul semnat de Putin, chiar dacă ar putea dura mai multe zile până când va fi finalizat un pachet de măsuri.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat recunoașterea de către Rusia a independeței teritoriilor separatiste din Ucraina drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. “UE și partenerii au reacționat unitar, cu fermitate și hotărâre în solida-ritate cu Ucraina”, a declarat Ursula von der Leyen într-o postare pe Tweeter.

Există îngrijorarea că invazia Ucrainei ar putea duce la suspendarea procedurii de autorizare a gazoductului Nord Stream 2. Această procedură a fost luată după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerințe exprimate de Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania. “O nouă întârziere în reluarea procesului de autorizare a Nord Stream 2 este posibilă”, a apreciat Katja Yafimava.

Cu toate acestea, în prezent, Europa este într-o poziție mult mai bună pentru a face față unor eventuale perturbări în aprovizionarea cu gaze, comparativ cu situația de la finele anului trecut. Condițiile meteo favorabile și livrările record de gaze naturale lichidate din SUA au încetinit scoaterea de gaze din depozite, astfel că gradul de umplere a depozitelor europene ar trebui să revină la media multianuală pentru această perioadă, după ce anterior a scăzut la un nivel record.

Sursa: Digi24.ro

Lasă un comentariu