Atelierul cu ceai și lectură

Distribuie pe:

Voluntarex a lansat, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, un proiect adresat copiilor, părinților, bunicilor, cadrelor didactice din grupul: “Totul va fi bine”.

Timp de două zile, participanții au avut șansa să-i cunoască pe o parte din cei care se află în spatele grupului care, de mai bine de doi ani, unește și “provoacă” tineri, copii, cadre didactice din întreaga țară.

“Atelierul cu ceai și lectură”, organizat de CJRAE Mureș, Biblioteca Județeană Mureș și Voluntarex s-a vrut a fi un spațiu on-line recreativ, relaxant în care copii, bunici, părinți, cadre didactice s-au cunoscut și au vorbit despre cărți.

Pe canapeaua virtuală au luat loc: Adriana Cerghedi, profesor consilier școlar în cadrul CJRAE Mureș, Monica-Olivia Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș, Standavid Beatrice, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” Târgu-Mureș, Ioana Belu, studentă la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor UBB Cluj Napoca, membru onorific VOLUNTAREX, Bloj Emil, profesor consilier școlar, director CJRAE Mureș, coordonator VOLUNTAREX.

Condiția unică de participare, biletul de intrare, a fost o ceașcă cu ceai.

În cadrul celor două întâlniri, membrii grupurilor au fost conduși de invitați în lumea aplicațiilor practice de autocunoaștere, a exercițiilor interactive, ce subliniază beneficiile lecturii; li s-a vorbit celor prezenți despre importanța pe care biblioteca o joacă în viața omului la orice vârstă și au fost conduși în lumea “Devoratorului de cărți”, de Cornelia Funke. Nu au lipsit din cadrul atelierului nici discuțiile despre metode sau despre experiențele personale, care i-ar putea ajuta pe cei prezenți să stârnească interesul altor persoane pentru lecturarea unor cărți, nu doar de beletristică, ci și prin parcurgerea unor lecturi cu aspecte psihologice.

De asemenea, au fost punctate câteva aspecte pozitive ale lecturii, cum ar fi: prin lectură, copiii înțeleg mai bine ceea ce citesc, cititul devine o obișnuință și o sursă de creativitate, dezvoltă capacitățile intelectuale și ințeligența emoțională, învață să se exprime mai ușor în public, își fac prieteni de lectură. Cititul eliberează endorfine, iar acesta te fac să te simți mai bine, mai fericit și relaxat, iar în timp ce se stă într-o cameră, cărțile te duc în lumi noi, cunoști oameni minunați, cu vieți interesante și cariere impresionante.

Activitatea s-a încheiat cu un chestionar-feed-back, unde participanții și-au exprimat opinia despre activitate. La întrebarea “Ce ți-a plăcut din activitatea “Atelierul de lectură”?, printre răspunsurile oferite au fost: “interactivitatea, seriozitatea organizatorilor”, “socializare, lucruri noi”, “dezinvoltura discuțiilor”, “povestea”, “Am învățat să apreciez și mai mult rolul lecturii în viața noastră”. “Am avut ocazia să învăț lucruri bune online”, “Voi încerca să nu pierd niciun moment în care să nu citesc în timpul liber”.

Activitatea i-a determinat pe participanți să afirme că metodele și exercițiile din cadrul atelierului au fost benefice și vor fi duse mai departe de participanți: “Voi duce ideile mai departe cu mine, între colegi și copii. Am audiat o poveste minunată, terapeutică, ce mi-a stârnit multe “Aha-uri”, “Voi aplica atât la clasă, cât și cu proprii copii ceea ce am învățat astăzi”.

Aventura pe tărâmul lecturii va continua. Data de 15 a fost stabilită ca dată a întâlnirilor lunare la un ceai și la o discuție despre lectură.

“Noi vă mulțumim pentru această seară de poveste 2 ore  au trecut foarte repede! Au fost ore cu rost și sens. Mulțumesc organizatorilor și vă felicit! Felicitări, copii dragi! Succes la școală și la cât mai multe cărți citite” (Ani Bordan)

“Mulțumim! Antrenant, educativ, motivant! Moderatorii și participanții deosebiți” (Emilia Caceu)

“O întâlnire cu oameni excepționali, de la care am avut multe de învățat” (Maria Costea)

“A fost o întâlnire minunată și un prilej de a cunoaște persoane noi, care au, în comun, interesul și dragoste pentru lectură”. (Elena Mihaela Suciu)

Bloj Emil, profesor consilier școlar, director CJRAE Mureș, coordonator VOLUNTAREX

Lasă un comentariu