O PRIMĂVARĂ... “SUPERBĂ”: ȘASE MILIOANE DE MORȚI!

Distribuie pe:

Numărul oficial de decese la nivel mondial, cauzate de COVID-19, este pe punctul de a depăși 6 milioane - cu mențiunea că pandemia, care intră acum în al treilea an, este departe de a fi încheiată.

Această nouă “piatră de hotar” ne reamintește caracterul necruțător al noului coronavirus, chiar dacă oamenii dau cu măștile de pământ, călătoriile se reiau și afacerile se redeschid pe tot globul. Numărul morților, raportat de Universitatea Johns Hopkins, a fost de 5.999.158, luni, la prânz, notează Associated Press.

Insulele îndepărtate din Pacific, izolate din punct de vedere geografic, și ferite de pandemie, de mai bine de doi ani, se confruntă, chiar în aceste zile, cu primele focare de infecții și decese, alimentate de varianta - extrem de contagioasă - Omicron. În ciuda multitudinii și disponibilității vaccinurilor, Statele Unite se apropie de 1 milion de decese raportate.

Rata de deces la nivel mondial este, în prezent, cea mai ridicată în rândul persoanelor nevaccinate, a declarat Tikki Pang, profesor asociat la Facultatea de medicină a Universității Naționale din Singapore și co-președinte al Coaliției de Imunizare Asia Pacific.

“Aceasta este o boală a celor nevaccinați - priviți ce se întâmplă în Hong Kong, chiar acum: sistemul de sănătate este copleșit”, a spus Pang, fost director al politicii de cercetare și cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății. “Majoritatea deceselor și a cazurilor grave se regăsesc în segmentul vulnerabil al populației nevaccinate”.

În vreme ce ratele de mortalitate rămân ridicate în Polonia, Ungaria, România și alte țări din Europa de Est, în regiune au sosit peste 1 milion de refugiați din Ucraina distrusă de război, o țară cu o slabă acoperire de vaccinare și cu un număr semnificativ de cazuri și decese, constituind potențiale focare de noi infectări.

A fost nevoie de șapte luni pentru ca în lume să fie înregistrat primul milion de decese din cauza virusului, după ce pandemia a izbucnit la începutul anului 2020. Patru luni mai târziu, un alt milion de oameni au murit și un milion au murit la fiecare trei luni de atunci, până când numărul a atins 5 milioane la sfârșitul lui octombrie anul trecut. Acum a ajuns la 6 milioane - mai mult decât populațiile din Berlin și Bruxelles la un loc.

Dar, în ciuda cifrei uriașe, aceasta fusese atinsă, fără îndoială, cu mult înainte de începutul acestei săptămâni, deoarece evidențele și testările neconcludente, în multe părți ale lumii, au dus la o contabilizare insuficientă a deceselor cauzate de coronavirus, în plus față de decesele numeroase, legate de pandemie, dar nu din cauza infecțiilor cu COVID-19, ci din cauza unor boli care puteau fi prevenite, însă nu au putut fi tratate pentru că spitalele erau pline.

Our World in Data (publicație științifică online care se concentrează pe probleme globale mari, cum ar fi sărăcia, bolile, foamea, schimbările climatice, războiul, riscurile existențiale și inegalitatea - n.n.) estimează că numărul deceselor cauzate de pandemie este, în realitate, de aproape 4 ori mai mare decât cel raportat oficial, iar o analiză efectuată de o echipă de la The Economist arată că acesta s-ar situa, de fapt, între 14 și 23,5 milioane.

Europa de Est a fost puternic lovită de varianta Omicron, iar odată cu invazia rusă a Ucrainei, a apărut un nou risc, deoarece sute de mii de oameni fug în locuri precum Polonia sau în alte țări, călătorind în trenuri aglomerate, în condiții inumane. Oficialii din domeniul sănătății din țările respective oferă vaccinări gratuite tuturor refugiaților, dar nu îi testează și nici nu le impune intrarea în carantină.

“Acest lucru este cu adevărat tragic, deoarece stresul mare are un efect negativ asupra imunității naturale și crește riscul de infecții”, atrage atenția Anna Boron-Kaczmarska, specialist polonez în boli infecțioase. “Oamenii sunt foarte stresați, le este frică pentru viața lor, a copiilor lor, a membrilor familiei”. (sursa și foto - apnews.com, EPA-EFE)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu