SE SCHIMBĂ TOT! STATELE UE AU DECIS INIȚIEREA PROCESULUI DE ADERARE A UCRAINEI, REPUBLICII MOLDOVA ȘI GEORGIEI

Distribuie pe:

Se schimbă tot în Europa! Cele 27 de state membre ale UE au convenit, luni, inițierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxelles-ului de aceste trei țări săptămâna trecută, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.

Conform unui anunț pe Twitter al președinției franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de țară candidată Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Ucraina a cerut săptămâna trecută, formal, aderarea la UE, urmată de Republica Moldova și Georgia, aderare care însă implică un proces laborios și îndelungat.

Parlamentul European a atras atenția că rezoluția sa de susținere a aderării Ucrainei la UE, votată marți, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această țară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înțeles unele mesaje transmise de la Kiev.

După ce Republica Moldova a decis să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană, separatiștii din Transnistria au cerut, din nou, recunoașterea independenței acestei regiuni.

ISABELA POPESCU

Lasă un comentariu