ÎN CE CONDIȚII SE ADMINISTREAZĂ IODURA DE POTASIU

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut recent precizări despre cine poate lua iodură de potasiu și în ce condiții.

“În niciun caz nu trebuie luată (iodura de potasiu) preventiv, așa cum foarte multă lume crede. Cred că unii au și început să ia, dar nu are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală.

Iodura de potasiu este o substanță chimică care se poate administra în situația unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, dar toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal și ea se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide, dar nu după vârsta de 40 de ani.

Ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiații, nu cu existența iodului.

Iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv. Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală și la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide.

Vom asigura împreună cu Agenția Națională a Rezervelor de Stat și cu Antibiotice Iași o cantitate suficientă, estimată de Institutul Național de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim inițial la DSP-uri (direcțiile de sănătate publică), ulterior la primării.

Noi ne facem treaba. Începând de astăzi (8 martie 2022), producția se face, deci este clar că într-un interval de circa 2 - 3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată țara”, a spus ministrul Sănătății. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu