CUM OBȚIN PERSOANELE FIZICE CERTIFICATE PENTRU ÎNCHIRIEREA APARTAMENTELOR ÎN SCOP TURISTIC!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 200, din 2 martie 2022, a fost publicat Ordinul ministrului Antreprenoriatului și Turismului nr. 510/2022 pentru modificarea și completarea normelor din Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013, prin care se introduce și referirea la persoanele fizice obișnuite ca solicitanți ai certificatelor de clasificare pentru închirierea legală a apartamentelor (camerelor din locuințe) în scop turistic.

Potrivit noului ordin, persoanele fizice pot deveni operatori economici cu capacitate de a cere certificate specifice de turism.

Pentru a obține un astfel de certificat, solicitantul trebuie să fie proprietar al apartamentului și să aibă acordul asociației de locatari (proprietari) ori acordul proprietarilor cu care operatorul persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical (vecinii de apartament).

Acte necesare

Pentru eliberarea certificatului de clasificare, operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare de tipul apartamente și (sau) camere de închiriat în locuințe familiale trebuie să depună la sediul instituției publice centrale responsabile în domeniul turismului o cerere standardizată (conform modelului prezentat în anexa nr. 31 a normelor metodologice) și o fișă standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri (conform anexei nr. 4).

Totodată, la dosar se mai depun copia actului de identitate al persoanei fizice solicitante, proprietară a structurii de primire turistică, acordul asociației de locatari (proprietari) sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă, și, desigur, documentul din care să rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistică, precum și adresa unității respective.

Maximul pentru care persoanele fizice se pot autoriza este de șapte camere, indiferent de numărul de locuințe în care sunt acestea situate. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu