FEMEIA UCRAINEANĂ, ACEASTĂ MINUNE: “Nu ne temem de moarte; ne temem să nu devenim sclavi!”

Distribuie pe:

Sunt considerate între cele mai frumoase femei ale lumii!

Încă din 2013, în protestele de pe Maidanul kievean, când valul de demonstrații l-a dat jos de la putere pe președintele pro-Rusia, Viktor Ianukovic, rolul femeilor ucrainence în mișcarea de rezistență a Ucrainei a fost extrem de important. În timpul protestelor, aspru criticate de guvernul rus, femeile au improvizat spitale și s-au alăturat echipelor de apărare. În anul acela, numărul femeilor din armată a crescut enorm și apoi, în următorii șase ani, până în 2020, s-a dublat.

“Aceste femei dezvăluie că societatea ucraineană e dispusă să facă totul ca să-și protejeze suveranitatea și libertatea”, a spus Oleyska Khromeychuk, directoarea Institutului Ucrainean din Londra, un centru de activități educaționale asociat cu Ucraina. “Când Moscova a anexat Crimeea și i-a susținut pe separatiștii din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, multe femei au reluat activitățile din timpul protestelor, dar de această dată în cadrul forțelor armate.” - a precizat ea. Inițial, femeile nu au avut voie să lupte, dar unele tot au găsit o cale să ocolească restricțiile legale. De la început au fost în linia întâi a conflictului, având neoficial roluri de infanteriști, medici militari sau lunetiști. De asemenea, în calitate de civili, au ajutat armata prin livrarea de provizii și echipamente celor aflați în linia întâi. De-a lungul anilor, au tot apărut rapoarte despre discriminare pe bază de gen și hărțuire sexuală în armată. “În 2018, aprobarea unei legi pentru egalitatea între sexe în cadrul armatei le-a oferit femeilor aceleași drepturi ca ale bărbaților, lucru care a dat naștere unei schimbări profunde în societate”, a precizat Khromeychuk. În 2018, armata ucraineană a permis oficial femeilor să intre în armată pe poziții de artileriști, comandanți de infanterie sau lunetiști.

În anul trecut, un update al regulilor Ministerului Apărării le-a cerut femeilor considerate apte de serviciu militar să se înregistreze în forțele armate, ca să poată fi mobilizate în caz de război. Potrivit legilor anterioare, femeile care ocupau anumite profesii erau deja eligibile pentru înregistrarea militară. Revizuirea recentă a legii privind rezervele militare a extins lista profesiilor care se califică pentru înregistrarea militară. Astfel, femeilor care acum lucrează în librării, jurnalism, muzică sau medicină veterinară li s-a cerut, încă din decembrie 2021, să se înregistreze în serviciul militar. Potrivit Ministerului Ucrainean al Apărării, “Este datoria, nu dreptul, fiecărei femei ucrainence să se înscrie în armată”, aceste obligații fiind aplicate femeilor ale căror profesii sunt incluse pe lista publicată de Ministerul Apărării și, de asemenea, celor care au vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. “Nu este vorba despre o recrutare după ce au atins o anumită vârstă, așa cum este pentru bărbați. Este vorba despre o recrutare în perioada de război. Având în vedere că mai mult de 122.000 de militari ruși se află la granițele noastre, decizia pare logică, potrivită”, declara Oleksandra Ustinova, membră a Dumei Ucrainei. Corect! “Dacă vrei să ai pace, pregătește-te de război!” - spuneau romanii.

În martie 2021, aproape un sfert din armata Ucrainei era formată din femei. În armata ucraineană erau 57 de mii de femei, adică 22,8 la sută din totalul soldaților, conform Ministerului Apărării. Această cifră e mult mai mare decât în armatele țărilor vecine: Polonia (7,5 la sută), Rusia (patru la sută), Statele Unite (16 la sută) și Germania (12 la sută). Numai câteva țări care primesc în armată femei și bărbați în condiții egale, precum Norvegia și Suedia, au un nivel comparabil de reprezentare feminină în armată. Deciziile ucrainencelor de a se înarma ca să-și apere țara de amenințarea rușilor au dat naștere unei armate care are mai multe femei decât orice alte forță armată din lume.

În februarie, autoritățile ucrainene au anunțat că vor să recruteze peste 1,5 milioane de civili pentru Forțele de Apărare Teritorială, o ramură a armatei compusă din rezerviști civili.

De când președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina, pe 24 februarie, femeile civile s-au implicat în toate felurile posibile: au învățat să tragă cu arma, au făcut cocktailuri Molotov și au distrus indicatoarele rutiere. Yevheniia Check a hotărât că e de datoria ei să se înroleze într-o astfel de unitate. Cu un an în urmă, era cosmeticiană în regiunea Poltava, din centrul Ucrainei. Înainte de invazie, Chekh a mers în fiecare sâmbătă la antrenamentele militare și a acumulat experiență. Femeia de 46 de ani a zis că ar intra oricând în luptă, fără ezitare. “Acum, că suntem în război cu Rusia, sunt hotărâtă și încrezătoare, fără teamă și milă pentru inamic. Am familie și îmi fac griji pentru ea și pentru toți cetățenii ucraineni.” Acum e membră a unității locale de rezerviști. Voluntarii precum Check sunt numiți luptători de weekend, oameni care au joburi de civili, dar iau parte la exerciții militare și pot fi mobilizați ca să susțină forțele armate în caz de invazie.

Pe măsură ce Rusia intensifică atacurile împotriva Ucrainei, responsabilitatea apărării țării s-a mutat tot mai mult și pe umerii luptătoarelor ucrainene neoficiale. Printre ele se numără și o femeie de 79 de ani, care a învățat recent să tragă cu arma, fosta regină a frumuseții, Anastasiia Lenna, care a reprezentat Ucraina la Miss Grand International 2015, și Kristina, fosta cântăreață la nunți. Sunt doar câteva exemple. Kristina locuia cu familia ei în Italia de peste zece ani, lucra la un supermarket și cânta la nunți în timpul liber. Dar pe măsură ce tensiunile militare au crescut acum un an lângă granița de est a Ucrainei, femeia în vârstă de 29 de ani s-a întors în țara ei ca să se înroleze în armată. Deși e singura femeie din regimentul montan unde e înrolată, Kristina a zis că face antrenamentele cot la cot cu bărbații. “Ceilalți soldați mă tratează ca pe o femeie soldat, o prietenă și o soră”, a zis ea. Știa foarte bine la ce pericol se expune - din 2014, Ucraina a fost ținta agresiunilor ruse în regiunea estică Donbas. “Riscul de a ne pierde viața a fost mereu acolo. Nu ne temem de moarte; ne temem să nu devenim sclavi. Vreau să îmi apăr țara până în ultima clipă”, a spus Kristina, care nu și-a dat numele de familie, și nici al orașului, din motive de siguranță.

“Faptul că civilii simt că nu au altă opțiune decât să pună mâna pe arme ei înșiși dovedește eșecul comunității internaționale de a proteja Ucraina împotriva atacului Rusiei”, a concluzionat Oleyska Khromeychuk, directoarea Institutului Ucrainean din Londra.

Din păcate, are dreptate. Slava Ukraini! Slavă Eroilor și Eroinelor ei!

(Surse: Laura-Georgiana Cioba, Forbes, Ben Hunte, Koh Ewe, Ben Makuch, traduceri Oana Maria Zaharia)

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu