BOGATUL, ÎNȚELEPTUL ȘI...VIRTUTEA

Distribuie pe:

* “Virtutea politică este capacitatea de a înțelege că interesul comun - deci inclusiv al tău - este mai presus decât interesul tău personal. De asemenea, să vrei să-ți sacrifici interesul personal pentru interesul comun. Democrația se fundamentează tocmai pe această virtute. Într-o democrație, când autoritatea de stat este mai slabă decât voința indivizilor de la care izvorește, nu mai avem de-a face cu democrație, pentru că, de fapt, nu mai avem de-a face cu un stat, ci cu o anarhie”.

Constantin Tsatsos (1899-1987), ministru de interne, ministru coordonator, ministru al culturii, președintele Republicii Elene, profesor universitar.

***

* “Atunci când cuvântul lui Dumnezeu se înmulțea, s-a ridicat, după împăratul Nero, a doua prigoană împotriva creștinilor, din partea lui Domițian Cezarul, care a trimis pe ighemonul Sisinie în Galia să chinuiască pe creștini. Ajungând în cetatea Parisului, a poruncit atunci să fie chinuit Dionisie, cel mai înțelept și înverșunat creștin. Ighemonul îl întreabă pe Dionisie: Oare tu ești, rău bătrân Dionisie, care, hulind pe zeii noștri, le răstorni toate slujbele lor și te împotrivești poruncii împăratului? A răspuns Sfântul Dionisie: Cu toate că acum am trupul îmbătrânit, precum mă vezi, totuși, credința mea înflorește ca tinerețea și mărturisirea mea întotdeauna va naște lui Iisus Hristos fii noi”.

Dionisie Areopagitul, a fost un bărbat atenian convertit de Apostolul Pavel în Areopagul Atenei, cf. Faptelor Apostolilor, 17, 34. și care a făcut parte din cei 70 de bărbați Apostolici. Sfântul Dionisie Areopagitul este un Părinte Apostolic, trăitor în secolele I-II, și este cel care a lăsat primele erminii extinse ale Liturghiei Apostolilor și mărturii despre cele nouă ierarhii cerești. Tot lui i-au fost atribute și așa-zisele texte areopagitice. Întâlnim în istorie și numele de Pseudo - Dionisie Areopagitul; aceasta este un nume convențional dat unui scriitor creștin anonim din sec. V, care sub numele Sf. Dionisie Areopagitul a publicat două tratate despre subiecte teologice. A murit în anul 96, tăindu-i-se capul și lăsat pradă animalelor și păsărilor, dar trupul a fost salvat de niște creștini.

***

* “Unui om bogat i-a rodit țarina. Și cugeta întru sine zicând: Ce voi face? Că nu am unde să adun roadele mele. Și a zis: Aceasta voi face: Voi strica hambarele mele și mai mari le voi zidi. Și voi strânge acolo toate roadele mele și bunătățile mele și voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani, odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te. Iară Dumnezeu i-a zis lui : Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Așa este și acela ce strânge sieși comori și la Dumnezeu nu se gândește”. (Luca, 16-21).

“A trecut toamna, destul de bogată pentru a fi mulțumiți; am adunat fiecare după cum am muncit; dar în hambarul lui Dumnezeu am adunat ceva? Suntem mai buni ca anul trecut? Mai iubitori? Mai iertători? Mai milostivi? Mai înțelepți?... Să priveghem și să ne rugăm că nu știm când ni se va cere socoteală de Dreptul Judecător. Să dăm trupului ceea ce este al lui cu cumpătare dar, și sufletului ca unuia care este Dumnezeul din noi de la Taina Sf. Botez” (n.a.).

P.S. “Iată, vine ziua care arde ca un cuptor. Și toți cei trufași și care făptuiesc fărădelegea vor fi ca paiele, iar ziua care vine îi va arde, zice Domnul Savaot. Și nu va rămâne din el nici rădăcină, nici ramuri. Și va răsări peste voi, cei care vă temeți de numele Meu, soarele dreptății, cu tămăduire venind în razele Lui și veți ieși și veți zburda ca vițeii de îngrășat. Și veți călca în picioare pe cei răi, care vor fi ca cenușa sub talpa picioarelor voastre, în ziua când Eu voi face judecată, zice Domnul Dumnezeu” (Maleahi cap. 3, vers. 19-21).

Părintele Ilie

Lasă un comentariu