CE CRED ROMÂNII DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA

Distribuie pe:

Cel mai recent sondaj al Institutului Național de Sondare a Opiniei Publice (INSCOP) arată că românii, în marea lor majoritate (75,2%), consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, iar 79,2% sunt de acord cu sancțiunile adoptate de UE și SUA.

Context puternic încărcat emoțional

Potrivit realizatorilor, primul sondaj efectuat după invazia Rusiei asupra Ucrainei este un sondaj realizat într-un context puternic încărcat emoțional, prin urmare trebuie tratat ca atare, însă rezultatele merită întreaga atenție.

Marea majoritate a românilor (75,2%) consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4,6% consideră că vinovată este Ucraina. 7,9% cred că vinovate sunt țările occidentale, 10,6% nu pot aprecia, iar 1,7% nu răspund.

Conform sondajului, 90% dintre cei care consideră că principalul vinovat pentru războiul din Ucraina este Rusia sunt votanți PNL, 87% votanți USR, 86% votanți PSD și 67% votanți AUR.

Apartenența la NATO și UE, importantă

De asemenea, marea majoritate a românilor (79,2%) sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriv Rusiei (59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord). În schimb,14,1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor (4,5% oarecum împotrivă, iar 9,6% total împotrivă).

Cea mai mare surpriză este legată de percepția direcției în care merge țara. Deși în ultimele luni o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastră la NATO și UE, care ne protejează pacea, liniștea, viața și ce înseamnă această umbrelă de securitate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării.

Tocmai de aceea, ponderea românilor care percep o direcție bună a țării după declanșarea războiului din Ucraina aproape că s-a dublat.

Comparația cu situația din Ucraina ne-a trezit...

“Pare paradoxal, însă bănuiala mea este că tocmai comparația cu situația disperată a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale.

În plus, cu toții am văzut infinite dovezi de bunătate și mobilizare excepțională ale oamenilor în sprijinul refugiaților, ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară.

Poate este doar o emoție de moment, iar peste câteva săptămâni vom reveni la cifrele obișnuite de pesimism cronic, alimentate de implicațiile socio-economice ale războiului.

Sau poate că nu este doar un blitz temporar și asistăm la un moment de inflexiune, în care vom învăța cu toții să apreciem mai mult părtile bune ale României euro-atlantice și mai ales să le valorificăm mai eficient (aici, responsabilitatea principală revine celor care ne conduc, dar și fiecăruia dintre noi).

Voi reveni cu date privind modul în care războiul din Ucraina a influențat opțiunile politice ale românilor”, a scris Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, pe pagina sa de Facebook.

*

Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice, în perioada 2-7 martie 2022, pe un eșantion de 1.077 de respodenți, reprezentativ la nivel național.

Eroarea maximă admisă este de +/-3%. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu