COȘMARUL RĂZBOIULUI URBAN SE PROFILEAZĂ ÎN UCRAINA (AFP)

Distribuie pe:

Cu lupte brutale, distrugeri masive, pierderi grele civile și militare, războiul urban pe care rușii amenință să-l angajeze în Ucraina este un coșmar pentru soldați și o tragedie sângeroasă pentru populația prinsă în mijlocul confruntărilor, notează marți într-o analiză AFP.

După aproape două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, perspectiva unui asalt de mare anvergură asupra orașelor ucrainene prinde contur.

“Ne îndreptăm fără îndoială către încercuiri, cu pseudo-evacuări și bombardamente, o gestionare incompletă a convoaielor cu alimente și medicamente, aceasta va produce un număr considerabil de victime civile'', apreciază un ofițer francez.

Moscova a anunțat marți un armistițiu pentru a permite evacuarea civililor din localitatea Sumî, precum și din orașele asediate Harkov (nord-est), Cernigov (nord) și Mariupol (sud), devastate de bombardamente.

În acest timp, locuitorii capitalei Kiev așteaptă speriați declanșarea unei ofensive a trupelor ruse care încercuiesc orașul, orașul-port strategic Odesa riscând de asemenea să fie atacat, reamintind de imaginile de la Alep (Siria) și Groznîi (Cecenia), orașe distruse de bombele rusești.

“Rușii (...) nu dau de înțeles ce ar putea face. Dar mă tem că situația se îndreaptă către o versiune mai ușoară a Groznîi. Am impresia că vor încerca să radă orașe întregi, cum au făcut în Cecenia, dar fără îndoială vor provoca distrugeri mari dacă încearcă asalturi urbane'', anticipează Michael Kofman, specialist în probleme rusești la centrul de studii american CNA.

Cucerirea unui oraș care opune rezistență este de obicei sângeroasă, distrugătoare, iar luptele purtate de la mică distanță, în mijlocul unui câmp de ruine, sunt extrem de brutale. În 2016-2017 a fost nevoie de opt luni pentru cucerirea orașului irakian Mosul în fața a câteva mii de jihadiști din gruparea Statul Islamic.

“Mama'' luptelor urbane, bătălia de la Stalingrad din 1942-1943 între armatele germană și sovietică, a mobilizat mijloace militare considerabile și s-a soldat cu un adevărat măcel, cu pierderi umane civile și militare estimate la circa două milioane de morți.

“Extrem de dificil de purtat, operațiunile urbane sunt cel mai urât coșmar al forțelor armate, ofițerilor și liderilor politici'', subliniază Lance Davies, cercetător la Academia militară regală britanică de la Sandhurst, remarcând faptul că “un asalt asupra Kievului ar necesita o mobilizare colosală de resurse și personal, și mai ales va plasa militarii ruși în contact direct cu populația civilă''.

Pentru ca raportul de forțe să fie favorabil în mediul urban, acesta trebuie să fie de aproximativ 10 la 1, potrivit unei surse militare franceze, întrucât avantajul este de partea celui aflat în defensivă, care dispune de o mai bună cunoaștere a terenului, se poate deplasa mai rapid de la un punct la altul și deține controlul punctelor înalte, cum ar fi imobilele.

Pe de altă parte, densitatea urbană face mișcările militare mai dificile decât în cazul luptei în teren deschis și limitează forța blindatelor, făcându-le în plus și mai vulnerabile.

“Este sinucigaș să trimiți tancurile în zona urbană. Acolo ele nu pot manevra și nu se pot mișca. Le puteți lovi ușor cu o rachetă antitanc'', explică Alexander Grinberg, de la centrul de reflecție israelian JISS. “Pentru a cuceri orașele este nevoie de infanterie profesionistă și foarte motivată'', rezumă acesta.

De altfel, populația ucraineană a promis că va opune o rezistență îndârjită. “Fiecare casă, fiecare stradă, fiecare post de control va rezista până la moarte dacă va fi nevoie'', a asigurat într-un mesaj pe Instagram primarul Kievului, Vitali Kliciko. (AGERPRES)

Lasă un comentariu