Proiect: SE CONTUREAZĂ SĂPTĂMÂNA DE LUCRU DE 4 ZILE...

Distribuie pe:

La Secretariatul Senatului, a fost înregistrat recent un proiect legislativ care prevede modificarea Codului Muncii, în sensul de a fi introdusă și în România săptămâna de lucru de patru zile, astfel încât angajații să beneficieze de un weekend prelungit, de trei zile.

Prin proiectul legislativ, se inițiază modificarea Codului Muncii, care, în prezent, prevede că, pentru salariații angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. În legislația actuală, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus.

Inițiatorii propun o durată a timpului de lucru de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.

Astfel, potrivit proiectului de lege, alineatul (1) al articolului 112 din Codul Muncii se modifică și va avea următorul cuprins: “Pentru salariații angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabilește în funcție de raportul contractual dintre angajat și angajator. Ea poate fi și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”.

De asemenea, în cadrul alineatului (1) al articolului 113, se spune că “repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabilește de comun acord între angajator și angajat, și poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus”.

Inițiatorii susțin că măsura va susține productivitatea muncii tinerilor absolvenți de studii superioare, precum și persoanelor între 25 și 40 ani, care sunt extrem de adaptabile și o să le fie mai ușor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele de peste 30 de ani, cu familii și copii, vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.

“După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziție un weekend prelungit, în care se odihnește mult mai bine ținând cont de cele trei zile libere. În același timp, la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creșteri a consumului și implicit a vânzărilor și profitului în domeniul alimentației publice, serviciilor și turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată expunerea de motive. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu