DISCUȚIILE RUSO-UCRAINENE ÎN ANTALIA

Distribuie pe:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, după discuțiile avute cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba în Antalia (Turcia), că Occidentul se comportă periculos și că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfășoară conform planului, transmite Reuters.

În conferința de presă de la finalul întâlnirii, Lavrov a spus că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulți ani, și că aceia care furnizează arme în Ucraina și mercenarilor de acolo ar trebui să înțeleagă pericolul acțiunilor lor.

Referitor la discuțiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei și dorește un răspuns.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus “orice fel de dependență viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv că “știm că ne va trăda din nou, așa cum își trădează propriile sale valori”.

Rusia nu a folosit niciodată petrolul și gazele sale ca armă și va avea întotdeauna piețe pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Întâlnirea din Antalia, desfășurată timp de o oră și 40 minute, în prezența șefului diplomației țării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniștrilor de externe de la Moscova și Kiev de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni. (Agerpres)

UCRAINA ESTE DISPUSĂ SĂ DISCUTE DESPRE STATUTUL DE ȚARĂ NEUTRĂ

“Putem vorbi despre neutralitatea Ucrainei în anumite condiții”, a afirmat Jovkva, întrebat cu privire la acest aspect, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski lăsase să se înțeleagă că este dispus “să abordeze” cu Moscova statutul republicilor separatiste din Donbas.

Invazia Rusiei în Ucraina a început după recunoașterea autoproclamatelor “republici populare” Donețk și Lugansk de către președintele rus Vladimir Putin, urmată de trimiterea a ceea ce Kremlinul a spus că sunt “forțe de menținere a păcii” în sprijinul liderilor din Donbas.

“Vrem garanții cu privire la suveranitatea Ucrainei”, a subliniat responsabilul ucrainean în declarația sa făcută la televiziunea germană, după ce a reiterat dorința Kievului de a “discuta” cu Moscova.

În versiunea transmisă de agenția de presă oficială ucraineană Ukrinform, Ihor Jovkva a declarat că Ucraina nu va accepta niciun fel de ultimatum din partea Rusiei, pe care o consideră țară agresoare, dar este dispusă să discute problema neutralității.

“Această chestiune poate face obiect de discuție”, a afirmat el, întrebat dacă Ucraina este pregătită să accepte statutul de țară neutră în cazul unor negocieri directe la cel mai înalt nivel.

Ucraina nu va accepta niciun ultimatum și nu va face compromisuri în probleme fundamentale, iar “orice altceva se poate discuta, bunăoară, cum ar putea arăta un posibil statut de neutralitate al Ucrainei”, a insistat oficialul ucrainean.

Condițiile esențiale pentru aceste negocieri sunt retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și încetarea focului, a menționat șeful adjunct al președinției de la Kiev, care, pe de altă parte, a îndemnat guvernul german să impună sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei, inclusiv blocarea completă a sistemului Swift pentru băncile rusești.

Partenerii internaționali ai Kievului ar trebui să ajute la organizarea unei întâlniri la cel mai înalt nivel, în cadrul căreia “s-ar putea discuta multe aspecte”, a afirmat Ihor Jovkva, menționând că administrația ucraineană are consultări în această problemă, printre alții, cu cancelarul german Olaf Scholz.

Jovkva a confirmat că Ucraina cere garanții ferme de securitate din partea țărilor vecine, mai ales din partea Rusiei, astfel încât să nu se repete niciodată situația actuală sau o încălcare a garanțiilor, așa cum s-a întâmplat cu Memorandumul de la Budapesta (1994), pe care Moscova l-a încălcat. (Agerpres)

Lasă un comentariu