SPRIJINIM PRODUCĂTORII LOCALI ȘI PROTEJĂM MEDIUL

Distribuie pe:

Printre atâtea știri negative, am plăcerea să aduc și o veste bună. Proiectul pentru modificarea Legii achizițiilor publice și sectoriale, unde am calitatea de coinițiator și căruia i-am acordat raport favorabil în Comisia Juridică, va intra în curând în dezbaterea Camerei Deputaților.

S-a făcut astfel un pas important pentru introducerea așa-numitului “criteriu verde” în legislația privind achizițiile publice, inițiativa înscriindu-se în politicile de sprijinire a producătorilor locali, promovate de către PSD.

Legislația actuală cu privire la achizițiile publice și sectoriale oferă posibilitatea autorităților contractante să aplice factori de evaluare cu privire la protecția mediului, fără a avea însă caracter imperativ, neglijându-se practic aplicarea factorilor de evaluare care au impact asupra mediului înconjurător.

În urma adoptării legii, oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic trebuie să fie însoțită și de aspecte ce aduc beneficii mediului înconjurător, unul din factorii importanți de evaluare fiind distanța fizică dintre furnizor și beneficiar.

Altfel spus, dau un exemplu ipotetic, dacă o școală din jud. Mureș va dori să cumpere cornuri sau mere pentru elevi, producătorii din județul nostru vor beneficia de un punctaj mai bun decât cei din Ungaria sau Polonia.

Au fost semnalate de multe ori situații absurde, când elevii unor școli situate în zone pomicole prin excelență, primeau mere aduse din Polonia, pentru că prețul acestora din urmă a fost mai mic cu câțiva bani pe kg, fără a fi luate în calcul costul și impactul transportului pe o distanță atât de mare.

Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA, PSD, Filiala Mureș

Lasă un comentariu