ÎN AȘTEPTAREA NORMALITĂȚII

Distribuie pe:

Oare, după criza provocată de Pandemie, după criza economică, politică și socială generată de un război fratricid, ce poate să mai vină peste noi? De peste doi ani suntem bombardați numai cu știri alarmante, stresante. Cele mai cutremurătoare imagini și comentarii prezentate în mass-media din țară și străinătate sunt legate de refugiați, oameni disperați, obligați de nebunia unui individ paranoic, să-și părăsească țara, casa, familia, în căutarea unui adăpost într-o țară străină, unde sunt primiți cu căldură de niște străini, pe care nu i-au considerat nici cel puțin prieteni, darămite frați de același neam și sânge. Criminalii de război au bombardat până și maternități, spitale de copii, coloane de civili nevinovați. Iarăși și iarăși mă întreb: oare, pe noi, românii, dacă am fi obligați, Doamne ferește, să ne luăm lumea în cap de groaza unui război, vecinii tot așa ne primesc...? Știu, îmi cer iertare, că nu își au rostul asemenea întrebări. Cert este că, deocamdată, nu se întrevede un sfârșit al apocalipsei provocate de ruși, mai ales că toate tentativele diplomatice au eșuat.

La începutul unei primăveri îngenuncheate și înlăcrimate, românii se întreabă: oare vine, ne așteptată o criză alimentară, o foamete provocată de secetă, de criza combustibililor, de o criză financiară? În Ucraina, grânarul Europei, rănile provocate de război nu se vor vindeca nici după ani îndelungați de pace. La noi, campania agricolă de primăvară stă sub semnul neputinței. Fermierii sunt în așteptarea unei normalități. Majorările nejustificate la motorină, îngrășăminte și la toate inputurile necesare unor lucrări de calitate și la timp, sunt factori care pot împiedica desfășurarea în bune condiții a lucrărilor de pregătire a terenului și înființarea exploatațiilor agricole, lucrări hotărâtoare pentru un an agricol reușit, pentru siguranța alimentară a țării.

Deocamdată, în județul Mureș, se fac pregătiri pentru semănatul culturilor din urgența întâi. Ing. Silvia Jude - șef Serviciu producție vegetală la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, ne-a prezentat programul pentru însămânțări în această primăvară (în ha): grâu de primăvară - 1.557; ovăz - 4.578; secară - 150; porumb boabe -78.720; sfeclă de zahăr - 1.985 (sub semnul întrebării, fiindcă străinii au pus lacăt pe ușa Fabricii de zahăr din Luduș și o pregătesc pentru vânzarea la fier vechi, iar cei de la fabrica din Roman încă nu s-au decis dacă vor încheia sau nu contracte în zonă); floarea soarelui - 8.925; rapiță de primăvară - 650; cartofi - 6.054; legume în câmp - 8.006; mazăre - 230; plante de nutreț - 1.300; soia - 5.240; legume în sere și solarii - 98; cânepă - 20; in -15. Un volum mare de lucrări în această primăvară, pe o suprafață de peste 115.000 hectare. În mod sigur, la stabilirea structurii culturilor agricole programate s-a ținut cont de nevoile locale și de un excedent pentru mutații în alte județe sau la export, județul nostru fiind catalogat printre primele din țară la capitolul producții agricole în sectorul vegetal, dar și în zootehnie, în primul rând datorită competenței profesionale a fermierilor mureșeni. Din păcate, fără o stare de normalitate în țară, fără condiții meteorologice favorabile, nu pot face minuni.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu