FUMATUL PASIV

Distribuie pe:

Efectele fumatului pasiv asupra sănătății adulților

* S-a dovedit științific că riscul de cancer pulmonar la persoanele nefumătoare care au fost expuse la fumatul pasiv/ fum de tutun este mai crescut.

* Acest risc este estimat a fi mai crescut cu 20% în cazul femeilor și cu 30% în cazul bărbaților care au un partener fumător.

* De asemenea, în cazul nefumătorilor care au fost expuși fumatului pasiv la locul de muncă, riscul de cancer pulmonar este cu 16 până la 19 % mai crescut.

* Riscul de cancer pulmonar crește direct proporțional cu gradul de expunere la fumul de tutun - În fiecare an sunt înregistrate 3000 de decese în rândul nefumătorilor din cauza cancerului pulmonar datorită expunerii la fumatul pasiv (conform “The Californian Environmental Protection Agency”- EPA).

* Nefumătorii expuși la fumul de tutun au un risc crescut cu 25 până la 35% de a suferi o afecțiune coronariană acută. De asemenea afecțiunile respiratorii cronice sunt mai frecvente în cazul fumătorilor pasivi.

* Alte consecințe ale fumatului pasiv în rândul adulților sunt reducerea funcțiilor pulmonare și agravarea afectiunilor astmatice.

Ce efecte are fumatul pasiv asupra tinerilor?

* Consecințele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecțiuni respiratorii și non-respiratorii, dependență de nicotină și riscuri asociate consumului de alte substanțe.

* Consecințele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulți oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze și la maturitate.

* Fumătorii au un nivel mai scăzut al funcției pulmonare față de cei care nu au fumat niciodată. Fumatul reduce nivelul de dezvoltare al plămânilor.

* La adulți, fumatul provoacă boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Studiile au arătat că primele semne ale acestor afecțiuni apar încă din adolescență în cazul tinerilor care fumează.

* In cazul tinerilor, fumatul afectează atât performanța cât și rezistența fizică, chiar și în cazul tinerilor care fac sport de performanță.

* În medie,o persoană care fumează un pachet de țigări sau mai mult în fiecare zi, trăiește cu șapte ani mai puțin decât o persoană care nu a fumat niciodată.

* Ritmul inimii în cazul tinerilor fumători este cu două-trei bătăi pe minut mai rapid decât în cazul nefumătorilor.

* Fumatul de la o vârstă fragedă crește riscul de cancer pulmonar. Pentru cele mai multe tipuri de cancer legate de fumat, riscul crește pe măsură ce persoana continuă să fumeze.

* Adolescenții care fumează suferă aproape de trei ori mai des de scurtarea respirației decât adolescenții care nu fumează și produc de două ori mai multă spută decât adolescenții care nu fumează.

* Fumătorii adolescenți sunt mai predispuși să ajungă la medic acuzând mai degrabă tulburări emoționale sau de natură psihologice.

Fumatul pasiv are efecte asupra sănătății copiilor?

* Copiii ai căror părinți fumează acasă au un risc crescut de a suferi infecții ale tractului respirator inferior și otite medii.

* S-a observat o creștere a numărului și severității episoadelor de astm la copiii astmatici datorată fumatului pasiv.

* Există dovezi că fumatul pasiv crește riscul de apariție a Sindromului morții subite infantile .

Lasă un comentariu