ROMÂNIA SPRIJINĂ UCRAINA

Distribuie pe:

A 18-a zi de război în Ucraina. România continuă acțiunile pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a autorităților de la Kiev.

* Președintele Klaus Iohannis anunță că a avut o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de întregul sprijin al României, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene.

“Tocmai am avut o convorbire telefonică cu președintele Zelenski. L-am asigurat de întregul sprijin al României pentru Ucraina, atât la nivel bilateral, cât și în Uniunea Europeană. Hub-ul umanitar de la Suceava a început deja să trimită primele ajutoare. Vom avea grijă de toți cetățenii ucraineni care ajung în România”, a scris Iohannis, duminică, pe Twitter.

* Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 7.203 cetățeni ucraineni (în creștere cu 8,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.789 cetățeni ucraineni (în scădere cu 2,6 %).

* De la începerea conflictului din Ucraina, 3.753 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 65 în ultimele 24 de ore.

* La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 63.2%.

* Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, duminică, după întrevederea cu omologul israelian, Yair Lapid, că peste 3.000 de cetățeni israelieni și peste 1.200 de cetățeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniți de România să intre pe teritoriul țării noastre și apoi să fie evacuați spre Israel.

* Ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yair Lapid, a mulțumit, duminică, Guvernului României pentru cooperare și ajutorul dat cetățenilor israelieni în contextul conflictului din Ucraina, fapt ce a dus la salvarea multor vieți.

“Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi și ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieți. Copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer au fost trimiși în Israel pentru tratament și mii de refugiați au scăpat prin vama Siret. Viețile lor au fost salvate de cooperarea dintre țările noastre. Vă mulțumesc și mulțumesc Guvernului României pentru cooperare și pentru ajutor”, a declarat Yair Lapid, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

*Premierul Nicolae Ciucă a afirmă că este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii să fie protejați de efectele militare, sociale și economice ale agresiunii din Ucraina.

“Este deosebit de valoros răspunsul comun, puternic și rapid al tuturor statelor occidentale care gândesc în termenii democrației, economiei de piață și a lumii bazate pe reguli. Este nevoie mai mult ca oricând ca cetățenii noștri să fie protejați de efectele militare, sociale și economice, iar poporul ucrainean să resimtă solidaritatea tuturor statelor care condamnă cu fermitate această agresiune ilegală” a afirmat, duminică, Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

Peste 750.000 de euro s-au strâns până acum la concertul caritabil “We Are One” în sprijinul refugiaților ucraineni, însă contorizarea continuă, a anunțat duminică primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment caritabil vor fi donate către Crucea Roșie Română, cu scopul de a ajuta victimele afectate de criza umanitară din Ucraina.

* Companiile românești care au avut relații comerciale cu Federația Rusă și sunt afectate de sancțiunile internaționale impuse acestei țări ar putea beneficia de șomaj tehnic, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Marius Budăi.

* Un număr de 1.474 de cetățeni ucraineni au intrat în țară în ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din județul Galați, dar niciunul nu a solicitat azil, informează, duminică, Prefectura Galați.

Potrivit sursei citate, 522 ucraineni au intrat prin PTF Galați rutier, iar 952 prin PTF Oancea.

* Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a întâlnit, duminică, la Galați, cu studenții din Ucraina, înscriși la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, care în această perioadă ajută refugiații ucraineni cazați în căminele studențești.

De asemenea, ministrul s-a întâlnit și cu refugiații din Ucraina și a încercat să afle cum poate Guvernul să îi ajute.

* Polițiștii de frontieră au descoperit opt bărbați ucraineni pe teritoriul românesc, toți ajungând în țara noastră după ce au trecut înot prin apa râului Tisa, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, Iulia Stan.

“La ore diferite, lucrătorii noștri din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Sighetu Marmației au depistat șapte cetățeni ucraineni, bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, care au trecut din Ucraina în România, prin apa râului Tisa. Aceștia au fost depistați pe direcția localităților de frontieră Sighetu Marmației, Lunca la Tisa și Bocicoiu Mare. Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului PF Sarasău au depistat în zona de responsabilitate un cetățean ucrainean de 43 de ani care a trecut din Ucraina în România”, a spus Iulia Stan.

* Numeroși refugiați ucraineni au asistat, în Duminica Ortodoxiei, la slujba Sfintei Liturghii oficiată în limba slavonă în Sala Eclesia din muzeul Ansamblului Mitropolitan din Iași.

Ceremonialul religios a fost oficiat de preotul Vladislav Nedelcu, născut în Republica Moldova și vorbitor de limbă rusă, slujitor la Biserica “Nașterea Maicii Domnului” - Talpalari din Iași, împreună cu un preot ucrainean refugiat.

Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiscopiei Iașilor, în cadrul Sfintei Liturghii din această primă duminică din Postul Sfintelor Paști, mulți dintre cei prezenți, majoritatea femei și copii ucraineni, s-au împărtășit cu Sfintele Daruri. (Agerpres)

Lasă un comentariu