FESTIVALUL FRANCOFONIEI

Distribuie pe:

Mâine, 17 martie, începând cu ora 12, Colegiul Agricol ,,Traian Săvulescu” din Tg. Mureș, cu susținerea ISJ Mureș și Primăriei Tg. Mureș, organizează a 14-a ediție a Festivalului Județean al Francofoniei.

Proiectul își propune implicarea elevilor și oferă șansa descoperirii și promovării valorilor europene, stabilirea de relații de colaborare între profesori și elevi de la unități școlare diferite, oferirea unui cadru mai degajat de manifestare elevilor de gimnaziu și liceu, unui exemplu în vederea ambiționării acestora pentru studierea limbii franceze și îi lansează pe elevi în provocarea înțelegerii, conceptualizării și reprezentării artistice a celor zece cuvinte ale Francofoniei lansate anual de OIF, Organizația Internațională a Francofoniei.

De asemenea, se dorește sensibilizarea comunității locale în descoperirea universului francofon, prin prezentarea de proiecții pe tema celor 10 cuvinte și organizarea de retrospective audio de muzică francofonă.

Obiectivele specifice vizează Dezvoltarea competențelor de comunicare în limba franceză, Evidențierea acelor elevi care se disting printr-o prezență deosebită și prin bune sau chiar foarte bune cunoștințe de limbă franceză, respectiv de cultură și civilizație francofonă, Stimularea curiozității și a dorinței elevilor de a-și îmbunătăți competențele lingvistice și de a cunoaște spațiul francez și francofon respectiv, Realizarea unui schimb de experiență fructuos între elevii participanți la concurs și profesorii de limba franceză implicați, Dezvoltarea simțului artistic și a plăcerii de a vorbi, cânta limba franceză, Sensibilizarea publicului larg în descoperirea trendului actual al Franței și Francofoniei, precum și Descoperirea prin retrospective audio a muzicii francofone de odinioară.

,,Comunitatea francofonă din județul Mureș este relativ mică, însă dinamică și închegată. Ea e compusă în special din profesorii de limba franceză, din membrii Asociației Profesorilor Francofoni, din elevi și studenți interesați și din oameni din mediul de afaceri. Deoarece în fiecare an, în 20 martie, se sărbătorește peste tot în lume Francofonia, la noi in județ, de zece ani am aderat la această mișcare cultural-educativă, stârnind interesul elevilor de liceu și de gimnaziu. Am oferit ocazia tuturor celor interesați de a-și etala spiritul francofon prin participare la activități artistice, creative, culturale, desfășurate sub îndrumarea ISJ Mureș, într-un mod organizat, începând din 2009, prima ediție fiind la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș, urmată de ediții desfășurate în Teatrul Național Tg. Mureș, Sălile Festive ale Liceelor ,,I. Vlasiu” și ,,C. Brancuși” etc. Principalele activități au fost cele artistice, recitări de poezii, interpretări de cântece, expoziții de desen și sculptură, pantomimă, dans, scenete de teatru. Numărul mediu de elevi implicați direct a fost în jur de 60 anual, fiecare școală având însă susținători serioși, aceștia reprezentând beneficiarii indirecți ai activității, alături de familiile lor, de cercurile de prieteni și profesorii de a alte discipline.

În urma manifestărilor, elevilor li se va deschide orizontul de cunoaștere a lumii francofone, vor lua contact mai apropiat cu limba franceză, cu personalități francofone marcante, vor stabili prietenii”, ne spunea prof. Daniel Raduly, manager proiect. Domnia sa adăuga și că și-au anunțat participarea 70 elevi, 15 profesori, 35 artiști. Se speră că vor fi prezenți și inspectori de la IȘJ Mureș. Invitați speciali vor fi ZORRO event și Barbarossa.

Se vor acorda premii de “consolare”, premii pentru cele mai bune lucrări, premii pentru artiști, precizează organizatorii.

L.B.

Lasă un comentariu