A FOST ÎNFIINȚAT GRUPUL OPERATIV PENTRU MINORI NEÎNSOȚIȚI

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 246, din 12 martie 2022, a fost publicat Ordinul nr. 20.360/3.366/776/2022 pentru aprobarea regulamentului privind organizarea, funcționarea și atribuțiile grupului operativ pentru minori neînsoțiți.

Astfel, grupul operativ pentru minorii neînsoțiți se constituie la nivelul fiecărui județ, respectiv sector al municipiului București și are rolul de a identifica rapid măsura cea mai adecvată pentru protecția minorului neînsoțit.

Componență

Grupul operativ este constituit din 5 persoane (directorul executiv - coordonator grup, responsabil cu coordonarea activității din domeniul protecției drepturilor copilului; inspectorul școlar general adjunct al inspectoratului școlar județean, cu atribuții pe curriculum; un reprezentant cu funcție de conducere desemnat de direcția de sănătate publică județeană și doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale acreditate și, după caz, ai organismelor internaționale care activează în domeniul protecției drepturilor copilului, propuși de directorul executiv).

Mandatul membrilor grupului operativ este pe perioadă determinată, respectiv pe perioada de ședere a copiilor neînsoțiți pe teritoriul României, dar nu poate depăși termenul de 3 ani de la data aprobării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2022.

Atribuții

Grupul operativ asigură coordonarea și cooperarea între instituțiile pe care le reprezintă și organizațiile neguvernamentale din județ, în vederea asigurării respectării drepturilor la educație, sănătate, asistență socială și protecție specială pentru copiii neînsoțiți și contactează alte autorități, instituții și organizații de la nivel local care pot interveni în soluționarea cazurilor copiilor neînsoțiți, colaborând cu acestea în interesul superior al copilului.

Totodată, grupul operativ se asigură că toți minorii neînsoțiți sunt luați în evidențele sistemului de protecție a copilului și că acestora le este asigurat, potrivit nevoilor, accesul la educație, la beneficii de asistență socială și servicii sociale, precum și la servicii medicale și (sau) de abilitare - reabilitare, și menține permanent legătura cu comitetele pentru situații de urgență, aflate sub conducerea prefecților, și cu ministerele sau, după caz, autoritățile administrației publice centrale în subordinea sau coordonarea cărora funcționează instituțiile care au desemnat membri.

Permanență la punctele de trecere a frontierei

Una dintre cele mai importante responsabilități ale grupului operativ este aceea să se asigure că persoane desemnate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului și de direcția de sănătate publică asigură permanența la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și la alte puncte de trecere prin care intră grupuri mai mari de 10 copii neînsoțiți, în vederea verificării stării de sănătate și a preluării în sistemul de protecție specială.

În același timp, identifică angajații vorbitori de limba ucraineană sau, după caz, de limba rusă, care pot fi implicați în sprijinirea copiilor neînsoțiți pe perioada șederii în România, și voluntari din cadrul organizațiilor neguvernamentale, de preferat vorbitori de limba ucraineană sau, după caz, de limba rusă, care pot fi implicați în sprijinirea copiilor neînsoțiți pe perioada șederii în România.

În plus, colaborează cu serviciile publice de asistență socială pe al căror teritoriu administrativ-teritorial locuiesc copiii neînsoțiți intrați pe teritoriul României alături de o persoană majoră însoțitoare, în vederea monitorizării situației acestora, îndeplinind orice alte atribuții necesare desfășurării activității sale.

Actul normativ a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, respectiv la 12 martie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu