CUM NE DĂM SEAMA CĂ NE-AM MATURIZAT EMOȚIONAL

Distribuie pe:

Psihologul Ioana Marinescu, consilier pentru dezvoltare personală și membru în cadrul grupului de suport pentru divorț, citat de csid.ro, susține că oamenii maturi emoțional sunt cei la care ne uităm cu admirație atunci când trecem printr-o perioadă dificilă, deoarece au rezultate bune în condiții de stres.

Cu alte cuvinte, cineva matur emoțional își poate gestiona emoțiile indiferent de circumstanțe, știe să răspundă la situații dificile și totuși să își păstreze calmul. Totodată, maturitatea emoțională se caracterizează printr-un grad ridicat de autocunoaștere și compasiune de sine.

Iată care sunt caracteristicile cheie ale maturității emoționale, prezentate de specialistul citat.

Asumarea responsabilității - Oamenii cu maturitate emoțională sunt conștienți de importanța existenței lor și de rolul pe care îl au în lume și lucrează permanent pentru a se asigura că lasă o amprentă cât mai bună în societate.

De asemenea, ei își asumă responsabilitatea totală pentru faptele lor și nu tind să dea vina pe ceilalți. Persoanele mature emoțional sunt orientate spre acțiune și se întreabă permanent “Ce pot face pentru a îmbunătăți această situație?”.

Empatia - Indivizii maturi din punct de vedere emoțional abordează viața făcând cât de mult bine pot și sprijinindu-i pe cei din jur. Ei știu să se pună în pielea altcuiva, sunt preocupați de ceilalți și caută modalități de a-i ajuta.

Recunoașterea greșelilor - Persoanele mature emoțional știu cum să își ceară scuze atunci când greșesc, își recunosc greșelile și încearcă să găsească modalități de a remedia situația. Persoanele mature emoțional nu simt nevoia să aibă dreptate tot timpul și recunosc când nu dețin toate răspunsurile.

Recunoașterea vulnerabilității - Persoanele mature emoțional nu se tem să fie vulnerabile, sunt întotdeauna deschise și dispuse să își împărtășească propriile frământări, astfel încât să devină o inspirație pentru ceilalți. Un individ matur emoțional nu va tinde spre perfecțiune și nu se va teme să fie văzut și în momente de vulnerabilitate sau eșec.

Maturitatea emoțională înseamnă să fii sincer cu privire la sentimentele tale și să construiești încredere față de cei din jur.

Recunoașterea și acceptarea nevoilor - Cei cu maturitate emoțională pot recunoaște când au nevoie de ajutor sau când se simt epuizați. De exemplu, o persoană matură emoțional va recunoaște când are nevoie de o pauză și va ști să ceară o zi liberă.

În relația de cuplu, o persoană matură emoțional va cere partenerului ajutor la treburile casnice.

Stabilirea unor limite sănătoase - Stabilirea unor limite sănătoase este o formă de iubire de sine și de respect. Cei care manifestă maturitate emoțională știu cum și când să pună limite și nu le permit celorlalți să le depășească. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu