UNGARIA ARE PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIA SA O FEMEIE PREȘEDINTE / CINE ESTE KATALIN NOVAK

Distribuie pe:

Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la președinția Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, pentru un mandat de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz, anunță agenția Reuters.

Novak, fost ministru al familiei și care își va prelua mandatul la 10 mai, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputați), în timp ce candidatul opoziției, Peter Rona, a primit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de președintă aleasă, Novak a promis să fie “o bună șefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranității”. Totodată, ea a calificat drept “inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a condamnat la rândul său invazia rusească din Ucraina, imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat declanșarea “operațiunii militare speciale” în țara vecină.

La începutul lunii martie, Orban, considerat un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Ungaria își va reconsidera politica externă din cauza războiului din Ucraina. Unii analiști au pus însă această declarație pe seama alegerilor parlamentare care vor avea loc în Ungaria luna viitoare.

Cine este Katalin Novak

Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani și mamă a trei copii, a fost vicepreședinte al Fidesz, până la congresul partidului din luna noiembrie a anului trecut.

Ea are studii economice, de drept și administrație publică, în Ungaria și Franța, a trăit în SUA, Franța și Germania și vorbește engleza, franceza, germana și spaniola.

Într-un interviu acordat în luna decembrie site-ului de știri index.hu, Novak a respins acuzațiile că va fi o marionetă a lui Viktor Orban, la guvernare de peste un deceniu, perioadă în care și-a consolidat controlul asupra puterii prin măsurile îndreptate împotriva presei de opoziție.

“Cei care spun că aș fi doar o marionetă în această poziție mă degradează nu doar pe mine personal, ci femeile în general. Ei presupun că o femeie nu poate fi un funcționar public suveran capabil de a lua decizii autonone”, a afirmat ea.

Novak îi va urma în funcție lui Janos Ader, un alt membru proeminent al partidului de guvernare Fidesz. Ader a făcut mai multe afirmații controversate de-a lungul mandatului său, comparând în luna august a anului trecut anexarea Crimeii cu Tratatul de la Trianon.

“Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat școlile și s-a făcut tot posibilul pentru ca învățământul în limba maternă să fie desființat”, a acuzat János Áder, la Kiev, la Summit-ul inaugural al Platformei Internaționale Crimeea.

Janos Ader, politician de carieră, a reprezentat un sprijin solid pentru Orban, cu mici excepții ocazionale legate de unele din reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta.

sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un comentariu