ROMÂNIA NU VA PLAFONA PREȚURILE LA ALIMENTE. MINISTRUL AGRICULTURII DĂ ASIGURĂRI CĂ AVEM STOCURI SUFICIENTE

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România și celelalte țări din Uniunea Europeană nu pot aplica modelul Ungariei de plafonare a prețurilor la alimente.

În Ungaria, spune el, decizia a fost luată în urma campaniei electorale și a alegerilor care vor avea loc în 3 aprilie.

“Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat

din UE, cu excepția Franței, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la știrile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale.

În realitate, deși a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-și menține stocurile pentru necesarul intern, Ungaria exportă pe bază de licență.

Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare și se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să își manifeste prima opțiune în achiziționarea cantității disponibile”, a declarat Adrian Chesnoiu, la Digi24, preluat de News.ro.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că România are stocuri complete în rezerva de stat și că nu se pune problema epuizării acestora.

“Statul român nu achiziționează alimente pentru că noi avem în rezervele de stat, în momentul de față, stocurile intacte. În momentul în care din rezerva de stat disloci o cantitate, se reîntregește din piața liberă.

Este singura zonă de schimb. Acum, România are stocurile complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Vă asigur, fiindcă ele se verifică lunar. (…) Nu este nevoie să aplicăm modelul Ungaria de plafonare a prețurilor”, a declarat Adrian Chesnoiu.

(Foto: Arhivă Pixabay)

Lasă un comentariu