CRUCEA ROȘIE AVERTIZEAZĂ: CONSECINȚELE, ÎN PLAN UMANITAR, ALE RĂZBOIULUI SE VOR RESIMȚI ANI DE ZILE!

Distribuie pe:

Războiul - care nu dă semne să se termine - dintre Rusia și Ucraina va avea consecințe grave asupra sănătății publice, inclusiv răspândirea COVID-19, care va afecta milioane de oameni, atât în interiorul cât și dincolo de hotarele țării, avertizează Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii (IFRC), într-un comunicat preluat de agențiile internaționale de presă.

Preocupările legate de boli iau amploare, deoarece luptele continuă de două săptămâni, fără a lăsa pe nimeni “nevătămat”, au declarat reprezentanții IFRC: “Pe măsură ce viețile a milioane de oameni sunt puse în pericol, există o îngrijorare reală cu privire la răspândirea bolilor, la agravarea condițiilor de sănătate preexistente și la creșterea preocupărilor legate de sănătatea mintală”, afirmă reprezentanții IFRC.

Avertismentul s-a adăugat îngrijorărilor exprimate cu o zi înainte, la Geneva, în cadrul unei reuniuni a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Se estimează că 18 milioane de persoane - o treime din populația Ucrainei - vor avea nevoie de asistență umanitară, iar peste 2,3 milioane de persoane au fugit în țările vecine, a spus IFRC.

“Multe dintre persoanele afectate erau deja vulnerabile înainte de conflict”, a spus Birgitte Bischoff Ebbesen, director regional pentru Europa IFRC, adăugând că acum, aceste persoane “se confruntă cu o situație și mai dură, deoarece își pierd casele și mijloacele de trai, fiind forțate să caute adăpost oriunde pot sau fug din țara lor, în căutarea unor locuri în care să fie în siguranță. Refugiații au nevoie de hrană, apă și adăpost, dar și de îngrijiri medicale de urgență, măsuri de protecție și sprijin psihosocial, în săptămânile și lunile următoare, pentru a preveni o catastrofă umanitară și mai mare”.

Oamenii care fug din calea războiului se confruntă adesea cu situații dramatice, pierderi și traume, care le afectează sănătatea mintală și capacitatea de a le face față, a spus IFRC.

La gara Przemyœl din Polonia, o femeie plângea, în timp ce un voluntar de la Crucea Roșie Poloneză încerca să o consoleze. Întrebată ce s-a întâmplat, ea a răspuns că a petrecut toată noaptea și toată ziua așteptând trenul din Ucraina, care să-i aducă fiica într-un loc sigur. Trenul a sosit, în cele din urmă, dar fiica ei - nu.

În situații de conflict, măsurile de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii bolilor devin stringente. Oamenii sunt nevoiți să se adăpostească în spații aglomerate, cu condiții sanitare precare sau fără acces la serviciile de sănătate de bază, ceea ce crește riscul apariției unor focare de boli infecțioase, precum tuberculoza și bolile diareice. Răspândirea COVID-19 este o preocupare deosebită, deoarece rata de vaccinare din Ucraina este printre cele mai scăzute din Europa, dat fiind că doar o treime din populație a fost inoculată cu prima doză. Ucraina are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de tuberculoză multirezistentă la medicamente, iar poliomielita nu a fost eradicată.

La situația, deja disperată, se adaugă temperaturile extrem de scăzute din această perioadă. Este nevoie urgentă de îmbrăcăminte caldă și adăpost adecvat pentru a-i proteja pe cei care stau în adăposturi temporare sau petrec ore în șir la granițe, majoritatea fiind femei, copii și persoane în vârstă.

“Echipele noastre de Cruce Roșie și Semilună Roșie din Ucraina și din țările vecine fac tot posibilul pentru a sprijini pe oricine are nevoie, în special pe cei care sunt cel mai expuși riscului, inclusiv minorii neînsoțiți, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități. Ei se bucură de sprijinul deplin al IFRC și al rețelei noastre globale, dar este nevoie, cu disperare, de mai multe finanțări, deoarece milioane de vieți sunt în joc. Chiar dacă conflictul armat s-ar încheia mâine, consecințele, din punct de vedere umanitar, se vor resimți mulți ani de acum încolo”, a precizat Bischoff Ebbesen.

Avertismentul IFRC a venit la o zi după ce Mike Ryan, șeful pentru urgențe globale al OMS, a avertizat: “Conflictul și bolile infecțioase sunt strâns legate”.

Este posibil ca unele persoane să nu se poată mișca destul de repede pentru a se adăposti: “Este foarte important ca acești oameni să beneficieze de ajutor și asistență. De fapt, sistemul de sănătate devine implicat în acest conflict”, a spus Ryan, notând că autoritățile abandonează unele spitale pentru că aceste unități medicale nu mai pot funcționa. Ele au nevoie de curent electric, apă curată, personal și alimentare cu combustibil pentru generatoare.

“Tot acest sprijin este necesar pentru a menține spitalele în stare de funcționare normală, ceea ce, în mijlocul acestui război atroce, este aproape imposibil. OMS va face tot ce poate pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății în eforturile lor eroice. Dar această criză sanitară se va agrava, cu siguranță, dacă ostilitățile nu vor înceta, imediat, și dacă nu se va pune capăt acestui război”, a spus Ryan.

Echipele Crucii Roșii acționează, în prezent, la puncte de frontieră din Ucraina, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Slovacia, România. De asemenea, în Rusia au fost livrate 187 de tone de ajutoare (îmbrăcăminte, truse pentru igienă, produse pentru copii, articole de uz casnic) și a fost deschisă o linie telefonică de sprijin pentru sănătate mintală, oferindu-se, până acum, peste 800 de consultații. (sursa și foto - ifrc.org)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu