“VILLA DOLOROSA”: UN TEATRU AL APROPIERII, DESPRE FIINȚE SOCIALE, DISTANȚATE SOCIAL

Distribuie pe:

Apreciatul regizor Theodor-Cristian Popescu revine la Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” cu un spectacol provocator, izvorât din universul lui Cehov și ancorat în lumea contemporană, care va ridica semne de întrebare, va tulbura spiritele liniștite, le va liniști pe cele tulburate, le va produce delicii estetice tuturor celor cu mintea și sufletul deschise și, pe alocuri, îi va face să (și) râdă amar.

Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe românește, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-și crucea ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov - Irina, Mașa și Olga - sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare.

Zilele de naștere ar trebui să devină zile de renaștere, însă personajele par incapabile să își depășească limitele. Sau există, totuși, o speranță ascunsă?

“Însingurare, distanțare, letargie. Până să se exteriorizeze într-o pandemie, ele iau deja forma unor blocaje interioare.

Totul e posibil, dar totul e și foarte plictisitor. De unde ezitarea, blocajul, lipsa dorinței la trei surori frumoase, cu nume cehoviene.

Un omagiu indirect lui Harag (montarea acestuia pe un text de Cehov rămâne cel mai faimos moment al acestui teatru) și lui Cehov însuși, deci teatrului ca artă a apropierii, a cunoașterii. Teatrului de/ca artă.

A noastră ca ființe sociale, distanțate social”. (Theodor-Cristian Popescu)

Din distribuție fac parte Georgiana Ghergu - Irina, Steliana Bălăcianu - Olga, Loredana Dascălu - Mașa, Ale Țifrea - Janine, Luchian Pantea - Andrei și Theo Marton - Georg.

Regia este semnată de Theodor-Cristian Popescu, scenografia a fost realizată de Irina Moscu, sound designer a fost Andrei Raicu, light designer a fost Cristian-Gabriel Niculescu, regia tehnică este asigurată de Stelian Chițacu, sufleur este Laura Moldovan, iar traducătorul piesei este Ciprian Marinescu.

Spectacolul a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2021.

Spectacolul are o durată de 3 ore și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Pentru rezervări vă rugăm să contactați Casieria Teatrului, la numărul de telefon 0365 80.68.65 (de luni până vineri, între orele 9.00-18.00), ne puteți scrie la adresa secretariat@teatrunational.ro sau pe messengerul celor două Companii.

În perioada următoare, biletele pot fi achiziționate exclusiv de la Casierie, în ziua reprezentației alese, în următoarele condiții:

- în zilele lucrătoare, conform programului;

- în weekend, cu 2 ore înainte de începerea reprezentațiilor, la ambele săli.

Pentru a evita supraaglomerarea Casieriilor, vă rugăm să vă achiziționați biletele în intervalul specificat, nu în ultimul moment înainte de reprezentații!

P.R. Marketing Teatrul Național Târgu-Mureș Compania “Liviu Rebreanu”

Lasă un comentariu