MĂSURI PRIVIND PLAFONĂRI ȘI COMPENSĂRI LA PREȚURILE LA ENERGIE ȘI GAZE, PENTRU UN AN

Distribuie pe:

Guvernul va adopta, săptămâna aceasta, un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru un an, începând cu 1 aprilie, a anunțat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

“Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kwh vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kwh. Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix la energia electrică de 1 leu pe kwh, TVA inclus, și 0,37 lei/kwh pentru gaz, TVA inclus”, a declarat Ciucă, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a adăugat că Guvernul are discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori, precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

“Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a reiterat, totodată, că România este bine aprovizionată din punct de vedere alimentar. “Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a transmis Ciucă.

“SITUAȚIA DE SECURITATE DIN REGIUNEA MĂRII NEGRE, ABORDATĂ ÎN ÎNTÂLNIREA MINISTRULUI DÂNCU CU AMBASADORUL ITALIEI”

Subiecte de actualitate de pe agendele NATO și UE, în contextul situației de securitate complexe din regiunea Mării Negre, au fost abordate, ieri, de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, în întrevederea cu ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Potrivit unui comunicat al MApN, ministrul Apărării Naționale a transmis aprecierea părții române privind angajamentul Italiei pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe flancul estic și în regiunea Mării Negre, în special participarea constantă la misiunea de poliție aeriană întărită din România, precum și suplimentarea acestei misiuni cu patru aeronave Eurofighter, pe fondul războiului din Ucraina.

Dîncu, în întâlnirea desfășurată la sediul MApN, a subliniat importanța recentelor decizii adoptate cu prilejul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc la 16 martie la Bruxelles, apreciind faptul că acestea vor constitui baza unui pachet decizional consistent pentru Summit-ul de la Madrid, din acest an.

Întâlnirea a prilejuit și o trecere în revistă a stadiului relațiilor bilaterale, fiind punctată consistența cooperării la nivelul tuturor categoriilor de forțe armate. Părțile au reiterat disponibilitatea extinderii și consolidării cooperării în domeniul apărării prin includerea de noi domenii de colaborare și organizarea de activități de resort, se menționează n comunicat.

“SCHIMBAREA REGIMULUI DE LA KIEV NU SE MAI NUMĂRĂ PRINTRE OBIECTIVELE LUI PUTIN ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA”

Președintele rus Vladimir Putin pare să fi renunțat la o schimbare de regim la Kiev în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a declarat, recent, președintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

Sauli Niinisto, interlocutor frecvent al președintelui rus Vladimir Putin, a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin, în cadrul eforturilor europene de a menține deschis canalul diplomatic.

“Putin are lista sa, o știe toată lumea”, a afirmat președintele Finlandei, conform unui extras din interviu difuzat de CNN International.

“Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă”, a afirmat el.

Ucraina a spus vineri că se teme de o încercuire a Kievului și a promis că va apăra cu orice preț capitala în fața forțelor ruse. Regimul condus de președintele Volodimir Zelenski a rezistat până acum.

Întrebat despre planurile lui Putin de a instala la Kiev un regim vasal față de Moscova, președintele finlandez a făcut referire la discuția sa de vineri cu președintele rus.

“El a fost foarte clar când l-am întrebat dacă a renunțat la această cerință: `Nu am cerut niciodată asta”, a relatat Niinisto.

Obiectivele reale ale lui Putin în acest război rămân una din marile necunoscute ale discuțiilor diplomatice.

Alături de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Olaf Scholz, președintele finlandez a fost unul dintre puținii interlocutori europeni ai lui Putin în ultimele zile.

Finlanda, care se învecinează cu Rusia, are, în mod tradițional, un rol de intermediar între Occident și Moscova. Vineri, Niinisto a discutat de asemenea și cu Zelenski.

AGERPRES

Lasă un comentariu