IULIAN SÂRBU, PRIMAR SIGHIȘOARA: SUNT ÎN FIECARE ZI PE TEREN, PRINTRE OAMENI!

Distribuie pe:

- Am ieșit recent din starea de alertă. A fost, probabil, una dintre cele mai dure încercări prin care a trecut populația, încercare care încă produce consecințe și amenință cu revenirea. Care sunt, după părerea dumneavoastră, principalele efecte ale acestei încercări pentru populația municipiului și cum a acționat primăria în vederea reducerii efectelor negative ale acesteia?

- Mi-ar fi plăcut ca fiecare dintre noi să învățăm ceva din experiența aceasta, însă, din păcate, vedem și noi cum stau lucrurile. În continuare, filtrarea informațiilor reale se face greoi, în continuare vedem cozi și oameni mai puțin toleranți. Municipiul Sighișoara este în permanentă legătură cu cetățenii, eu sunt în fiecare zi pe teren, printre oameni. Astfel, răspundem nevoilor tuturor cetățenilor. În ceea ce privește modul în care acționăm ca și primărie în astfel de situații, vă asigur că facem tot ceea ce este posibil pentru locuitorii Sighișoarei, desigur în limita legii. În perioada pandemiei, ne-am adaptat și ne-am asigurat că activitățile de zi cu zi și-au urmat cursul. Am avut evenimente frumoase în Cetatea Medievală, am avut și investiții și muncim în continuare pentru dezvoltarea orașului.

- Care sunt măsurile avute în vedere pentru aplanarea efectelor scumpirii energiei electrice, gazului și principalelor alimente?

- Măsurile pentru aplanarea efectelor scumpirii energiei trebuie să vină de la nivel național. Pe plan local, ne-am asigurat că suntem pregătiți pentru plata facturilor, unde s-a putut am acționat pentru eficiență energetică. Chiar în această perioadă, avem două unități de învățământ ce aplică pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru eficiență energetică în școli. De asemenea, volumul de lemn de foc pentru anul acesta este aproape dublat! Având în vedere numărul mare al cererilor pentru lemnul de foc, depuse în anul 2021, am găsit o soluție pentru ca în anul 2022 volumul de lemn de foc să fie de .7300 mc, comparativ cu 3.770 mc, cât a fost anul trecut. În continuare, valorificarea lemnelor de foc către populație, din fondul forestier proprietatea Municipiului Sighișoara, de către Ocolul Silvic Sighișoara va fi de maximum 5,00 mc echivalent a 8 metri steri de lemn/ familie și persoane singure.

- Cum a reacționat primăria în fața provocărilor recentei crize umanitare generate de războiul din Ucraina?

- Pentru oameni. Cu acest gând, la nivelul Municipiului Sighișoara, ne-am mobilizat pentru a-i sprijini pe refugiații care vin din Ucraina. Astfel, sighișorenii s-au unit pentru același scop și am reușit să facem numeroase donații prin intermediul celor de la Crucea Roșie. Chiar în această perioadă, avem familii de refugiați care sunt găzduiți în casele sighișorenilor. Le mulțumesc tuturor cu această ocazie!

- Ce proiecte se află în prezent pe masa de lucru a primarului și care sunt stadiile lor de realizare?

- Investițiile pentru Sighișoara continuă și anul acesta! Acum se lucrează pentru reabilitarea străzii Nicolae Bălcescu. Este vorba de modernizarea întregii suprafețe carosabile, a trotuarelor, amenajarea intersecției, a locurilor de parcare și alveolelor pentru copaci. Proiectul inițial a fost depus de Uniunea Independentă pentru Sighișoara, în anul 2013. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional (POR) și Bugetul Local. Tot cu aceeași sursă de finanțare, urmează reabilitarea sălii de spectacole “Mihai Eminescu”. De asemenea, în martie anul trecut s-au început lucrările pentru Podul peste râul Târnava Mare în Municipiul Sighișoara iar, în prima parte a acestui an, va fi dat în folosință. Este vorba de un drum de legătură pentru două cartiere importante ale orașului. Se află în curs de elaborare Planul Urbanistic General al Municipiului Sighișoara, fiind emis avizul Consiliului Județean Mureș pentru Planul Urbanistic General preliminar. Anul acesta, pentru prima dată vom avea asfalt pe două străzi importante din Sighișoara: Codrului și tronsonul 1 din strada Viilor. În perioada aceasta, se realizează lucrări de întreținere pavaj în Cetatea Medievală a Sighișoarei, sunt schimbate balustradele de protecție de-a lungul râului Târnava Mare. Nu în ultimul rând, așa cum am promis, parcurile de joacă din Sighișoara sunt modernizate. Și anul acesta avem evenimente de calitate pentru Sighișoara și turiștii din țară, dar nu numai. Vom avea, în premieră, Festivalul de muzică clasică “Armonia Cetății”, în perioada 25-26 iunie 2022, iar cea de-a 28-a ediție a Festivalului “Sighișoara Medievală” va fi în perioada 29-31 iulie 2022.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu