GÂNDURI AMUZANTE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur, prind curaj”, ne spune cu umor savuros, acest scriitor clasic al literaturii române (Ion) - “Nu provoca pe cretin să scrie capodopere. Dacă reușește?!” (Stanislaw Jerzy; scriitor și poet polonez). 2) “Road User Charges” (acronim) - “într-adevăr este posibil ca alcoolul să fie cel mai mare dușman al omului. Dar Biblia ne învață că trebuie să ne iubim dușmanii” (Frank; celebru actor și cântăreț american). 3) “ Albi ...”, cântec al interpretei Carmen Soliman - “Un bărbat de succes este acela care câștigă mai mult decât poate cheltui soția lui. O femeie de succes este aceea care găsește un astfel de bărbat” (Lana; model și actriță americană). 4) Puse în capul șnapanului! - “Cosmetica este o binefacere pentru orice femeie, dar cea mai bună sursă de frumusețe pentru o fată este privirea unui bărbat apropiat” (Yoko; artistă americano-japoneză) - Ascunse în cotlon! 5) “Nu-mi pasă că mi-au furat ideea. îmi pasă că ei nu au nici o idee proprie” (Nikola; celebru inventator american, fizician și inginer) - Feciori. 6) Popor din nordul Africii și Asia, de la care am reținut proverbul “Leneșul nu are niciodată noroc” -”Reputația e o născocire proastă și înșelătoare”, ne spune acest personaj manipulator și răzbunător din piesa “Othello” de William Shakespeare. 7) Arborele corăbiei. 8) “Plini de farmecul naturii, Prin Carpații cei bătrâni,/ Cu

țigara-n colțul gurii/ Trag <Carpații> și-n plămâni”, ne spune acest scriitor în epigrama “Turism” (Ștefan) - Nume american. 9) Miez de drop! - Băutura în care se găsește adevărul, conform unui proverb latin - Cap de bou! 10) “Îmi imaginez iadul astfel: punctualitate italiană, umor german și vin englezesc” (Peter; actor britanic, producător de film și scriitor) - “Un nimic ce sparge ziduri;/ Cheie pentru infinit”, este definiția pe care ne-o dă acest scriitor autohton în epigrama “Pila” (loan). 11) “Dacă invidia ar produce febră, întreaga lume ar fi bolnavă” (William; dramaturg englez).

VERTICAL: 1) Scriitor, actor și comic american, de la care am reținut aforismul “Când vine vremea ca omul să fie suficient de înțelept pentru a fi atent unde calcă, este prea bătrân pentru a mai merge undeva” (Billy) - Popor slav, de la care am reținut proverbul “Dacă n-ai un diavol în casă, ia-ți un ginere”. 2) “E bine să ai copii atunci când părinții tăi sunt încă destul de tineri pentru a avea grijă de ei” (Rita; actriță și scriitoare americană) - “Toți vor să ajungă în Rai, dar nimeni nu vrea să moară” (Peter; muzician jamaican). 3) “Pentru orice problemă complicată există o soluție simplă, și aia greșită” (Umberto; scriitor și filozof italian) - Fiecare cu petecul lui, întrun proverb românesc (pl.) - În atac! 4) Teoretician american al Educației (David) - Artist israelian (Dvir). 5) Nins pe spate! - Naiv pe jumătate! - “Am fost bogat și am fost sărac; știu pe care o prefer” (Michael; actor și scriitor englez). 6) Localitate în Iran - La pian! -”Nitrous Oxide Systems” (acronim). 7) Zeul sumerian al cerului - “Uneori culmea înțelepciunii este să mascheze prostia” (Marcus Porcius; om de stat și istoric roman, cunoscut drept “Cel Bătrân”) - Vasile Pop. 8) “După..., și săgeată” (proverb românesc) - “Omul bătrân și nebun, leagă-l de... și dă-i fân” (proverb autohton). 9) “Liceul Teoretic Național” (acronim) -”Gânditul este una din cele mai dificile slujbe. Poate din acest motiv foarte puțini se angajează la el” (Henry; inventator și magnat american în domeniul autovehiculelor) - Salutul papagalilor! 10) Păsări de pradă -”Sunt o casnică impecabilă. Ori de câte ori mă părăsește un bărbat, îi păstrez casa” (Zsa Zsa; actriță americană). 11) “Principalul motiv pentru care Moș Crăciun este atât de vesel este pentru că el știe unde locuiesc toate fetele rele” (George; actor și scriitor american) - “Ești bătrân atunci când lumânările costă mai mult decăt tortul” (Bob; scriitor, actor și comic american).

Dicționar: YDOK, ORDAH, KOLB, TVIK, GITO, NOS, ANU.

Dezlegarea careului “Flori cu suflet”, apărut în 12 martie 2022: VIOLETA; ED; IULIA; MIMI; LIGA; DALIA; M; ANIELE; N; AB; ADRIANA; IA; A; ANA; MARA; A; ADA; ANEMONA; IL; RCT; SIMONA; IAAF; SARAH.

Lasă un comentariu