21 MARTIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂDURILOR - PREA PREȚIOASE PENTRU A FI PIERDUTE!

Distribuie pe:

Când bem un pahar cu apă, scriem într-un caiet, luăm medicamente sau ne construim o casă, nu facem întotdeauna legătura cu pădurea. Totuși, multe aspecte ale vieții noastre cotidiene sunt legate într-un fel sau altul de păduri. Lemnul ajută la furnizarea de hrană și apă fără bacterii în multe bucătării, construiește nenumărate piese de mobilier și ustensile, înlocuiește materiale dăunătoare precum plasticul, creează noi fibre pentru hainele noastre și, prin tehnologie, ajută domenii precum medicina.

În ciuda tuturor acestor neprețuite beneficii ecologice, economice, sociale și de sănătate, exploatările la nivel global continuă într-un ritm alarmant.

Pădurile găzduiesc peste 80% din animalele și plantele terestre și acoperă 31% din suprafața totală a planetei * Aproximativ 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume depind de păduri pentru nevoile zilnice de subzistență * Unele comunități se bazează aproape exclusiv pe păduri, ca sursă de hrană. Aproximativ 40% dintre locuitorii foarte săraci, din mediul rural - cam 250 de milioane de oameni - trăiesc în zone de pădure și savană. Pentru aceste comunități, pădurile și copacii sunt unica lor sursă de hrană, ferindu-i de foamete * Un copac poate capta, anual, până la 150 de kilograme de dioxid de carbon * Asta înseamnă că cele 400 de miliarde de copaci din Europa absorb în prezent aproape 9% din emisiile de gaze cu efect de seră de pe continent * În zonele urbane, copacii pot răci aerul cu până la 8 grade, reducând cu 30% nevoile de aer condiționat * Copacii sunt excelente filtre de aer, eliminând poluanții și particulele fine * Produsele forestiere contribuie la reducerea și înlocuirea materialelor poluante, cu conținut ridicat de carbon * Fibrele pe bază de lemn, certificate (cum ar fi Lyocell) utilizate în industria textilă sunt foarte eficiente din punct de vedere al resurselor: în comparație, bumbacul necesită în medie de 130 de ori mai multă apă, iar poliesterul emite în medie de 170 de ori mai multe gaze cu efect de seră * În general, emisiile globale de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu până la 31% dacă constructorii ar folosi lemn în loc de oțel și beton * Peste 25% din medicamentele pe care le folosim provin din plante din pădurile tropicale. Cu toate acestea, doar 1% din plantele pădurii tropicale au fost studiate pentru proprietățile lor medicinale * Mai mult de o treime din cele mai mari orașe, inclusiv New York, Bogota, Tokyo și Barcelona, sunt alimentate cu apă potabilă de bună calitate din pădurile protejate * Cel mai înalt copac din lume se numește Hyperion. (foto - ro.erch2014.com)

Este un sequoia (brad roșu de coastă) din California și are o înălțime incredibilă, de 115,61 metri * Un stejar mare poate transpira 151.000 de litri de apă într-un an. În medie, 40% din precipitațiile de pe uscat provin din evapotranspirația (procesul de transformare a apei în vapori) plantelor. În unele zone, cantitatea este chiar mai mare. De exemplu, peste 70% din precipitațiile din bazinul fluviului Rio de la Plata provin din evapotranspirația din pădurea Amazonului. * Pădurile sunt adevărate piețe alimentare: aproape 50% din fructele pe care le consumăm provin din diferiți arbori, la fel ca și condimentele care dau savoare mâncărurilor * Multe râuri și pâraie izvorăsc din păduri * Aproximativ o treime din populația lumii folosește lemnul ca sursă de energie pentru nevoi precum gătit, fierberea apei și încălzirea * Lemnul din păduri furnizează aproximativ 40% din energia regenerabilă globală - la fel de mult ca energia solară, hidroelectrică și eoliană la un loc * Pădurile absorb, anual, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de tone de dioxid de carbon. Principalul lor dușman îl constituie defrișarea. Când copacii sunt tăiați, ei eliberează acest dioxid de carbon înapoi în aer. Defrișarea este, de fapt, a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili, reprezentând aproape 20% din toate emisiile de gaze cu efect de seră - mai mult decât întregul sector de transport din lume * Copacii contribuie la reducerea stresului * Turismul bazat pe natură crește de trei ori mai rapid decât industria turismului în ansamblu și reprezintă aproximativ 20% din piața globală * Studiile arată că rata de obezitate a copiilor care locuiesc în zone cu acces la spațiile verzi este mai mică decât la cei care au acces limitat sau deloc * Copacii sunt prietenii noștri tăcuți. Ei joacă, în secret, un rol mai important în viața noastră de zi cu zi decât ne dăm seama. Nu putem duce o viață sănătoasă și productivă fără ei și nu putem spera să avem o lume #ZeroFoame, fără ajutorul lor* Tema Zilei Internaționale a Pădurilor pentru 2022 este: “Inspire for the Future - The Role of Forests in Ensuring Sustainable Production and Consumption” (Un viitor mai bun: Rolul pădurilor în asigurarea producției și consumului durabil)

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a marcat, la 15 martie, debutul Lunii Plantării Arborilor - Luna Pădurii, eveniment ce vine ca o necesitate în combaterea exploatărilor masive, avându-și rădăcinile în Statele Unite, unde a fost sărbătorit încă din 1872 sub numele de “Sărbătoarea sădirii arborelui”. În România, prima dată a fost organizat în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.

În cadrul Lunii Plantării Arborilor, ce are loc anual între 15 martie și 15 aprilie, sunt organizate lucrări de împădurire, acțiuni de popularizare și educare în domeniul silvic, iar Regia Națională a Pădurilor - Romsilva pune la dispoziția celor interesați puieții forestieri necesari acțiunilor de împădurire sau asigură sprijinul logistic pentru acțiunile voluntarilor implicați în astfel de lucrări.

Direcția Silvică Mureș are în subordine 10 ocoale silvice: Luduș, Târgu -Mureș, Reghin, Gurghiu, Fâncel, Răstolița, Lunca Bradului, Sovata, Târnăveni și Sighișoara. Cea mai bătrână pădure din România este Pădurea Mociar, din județul Mureș (foto - ideiopentruvacanta.ro)

Suprafața de păduri aflată în administrare sau pentru care se prestează servicii silvice este de peste 181.300 hectare din care 104.065 hectare păduri de stat. (surse și foto - unece.org/forestry/news/10-facts-fall-love-forests,fao.org, un.org, romsilva.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu