CUM CONSTRUIM “REFUGIUL EMOȚIONAL” DE ACASĂ

Distribuie pe:

Noile provocări sociale ne supun tot mai des la stresul cotidian și, de cele mai multe ori, ne căutăm resursele energetice acasă, alături de partener. Însă, dacă în spațiul intim lucrurile nu merg bine, presiunea devine tot mai mare. În schimb, relațiile solide și fericite sunt adevărate refugii emoționale.

În opinia psihologilor, citați de csid.ro, pentru a ajunge în acel punct în care să te simți ca într-un cocon, complet în siguranță, sentimental și nu numai, ambii parteneri trebuie să fi contribuit la clădirea acelei legături speciale și să lucreze constant ca relația lor să devină tot mai armonioasă.

Specialiștii susțin că orice relație fericită și de lungă durată trebuie să pornească de la principii de viață similare pentru ambii parteneri și să se bazeze pe un set de valori fundamentale.

Încrederea - Este fundamentul relației tale. Fără încredere nu ai practic nimic. Tu și partenerul tău trebuie să aveți încredere unul în celălalt în toate aspectele - confidențialitate, sprijin emoțional, apartenență (care e mai mult decât fidelitate), iar dacă sunt copii implicați, bunăstarea lor este mai presus de orice.

Dacă ai cu adevărat încredere în partenerul tău, și el în tine, sunteți în stare să depășiți orice obstacol, având forța cuplului.

Loialitatea - E mai mult decât fidelitate și merge mână în mână cu încrederea, demonstrând că formați amândoi o echipă. Loialitatea se traduce ca dăruire, devotament, colaborare, prioritate. Asta înseamnă că toate deciziile pe care le iei sunt în acord cu partenerul tău și înspre binele relației tale.

Totodată, acorzi întâietate celui de lângă tine, nu terților (familiei tale, familiei lui, prietenilor etc.). Dacă vă sunteți loiali unul altuia, dragostea voastră va înflori.

Religia - Este un subiect sensibil, uneori chiar tabu în această lume globalizată, însă este o valoare primordială într-o relație, mai ales dacă partenerii decid să aibă și copii. Religia are un impact puternic în viața noastră, pentru că de acolo se conturează credințe, percepții, comportamente, afilieri, demonstrații identitare.

Diferențele religioase nu înseamnă neapărat o condamnare a relației, dar deseori duc la certuri și tensiuni, generate mai ales de familiile extinse. În ciuda posibilelor dificultăți, ați putea decide totuși că nu e un obstacol de netrecut, dar va trebui să stabiliți, mai ales în cazul copiilor, în spiritul cărui cult vor fi crescuți.

Familia - Valoarea de bază a oricărei societăți sănătoase tinde să nu mai fie la modă printre tineri. De aceea, apar adesea discuții între partenerul care visează la căsătorie și copii și cel care preferă să nu își asume aceste responsabilități. De obicei, acesta este unul dintre acele puncte nevralgice care determină fie o schimbare radicală în gândirea unuia dintre parteneri, fie ruptura. Dacă decizi să fii tu cel care face marele compromis, trebuie să te pregătești mental și pentru contactul cu familia extinsă.

Pentru a nu ajunge să te simți captiv într-o relație, decide din timp dacă vrei să formezi o familie, dacă vrei să locuiești lângă familia extinsă, cât de des vrei să îți vizitezi rudele etc. Când amândoi veți da aceeași importanță familiei, relația va fi plină de satisfacții, apropiindu-vă mai mult și extinzând cercul vostru emoțional.

Comunicarea - Este crucială pentru sănătatea și evoluția relației. Vă permite să vă cunoașteți cât mai profund posibil, creează între voi o conexiune specială și sedimentează încrederea și loialitatea. Închiderea în sine duce, treptat, la izolare, la pierderea apartenenței și la apariția singurătății în doi.

Totodată, deși suntem tentați ca, după un număr de ani petrecuți împreună cu partenerul, să nu îi mai facem complimente sau să nu îi mai validăm alegerile, presupunând în mod greșit că se înțelege tacit, cuvintele de bine sunt ca un balsam pentru relație, răsplătite cu o intimitate sporită.

Stilul de viață - Suntem supușii tabieturilor noastre și ne place să fim lăsați să facem ce vrem. Când, însă, partenerul are alte pasiuni, alt ritm de viață sau altă abordare a vieții, relația e de la început complicată.

Ca să ajungi la un numitor comun, trebuie să îi înțelegi nevoile celuilalt și să cedezi din timpul tău pentru a experimenta din lucrurile care îi fac lui plăcere. Și viceversa. Această negociere perpetuă vă poate aduce la un numitor comun și vă poate face să descoperiți lucruri noi, care sunt pe placul amândurora.

Sinceritatea - Fără ea, nu poate exista o relație de durată, de orice tip. Sinceritatea generează încredere și loialitate. Chiar și micile minciuni pot face rău, pentru că ne obișnuim să deformăm realitatea și ajungem să ne raportăm la false repere.

Nici tăcerea nu face bine, chiar dacă în unele cazuri se dovedește a fi salvatoare. Pe termen lung, creează devalorizare și poate provoca daune ireparabile.

Autodisciplina - Fiecare avem un ritm de viață și anumite obișnuințe la care nu vrem să renunțăm. Uneori, însă, o facem de dragul celuilalt. E important, însă, ca fiecare să aibă și spațiul personal, și pasiunile proprii, cerându-i celuilalt să i le respecte.

Dacă vei ceda de fiecare dată în fața partenerului tău, asta îți va provoca o frustrare care va evolua precum bulgărele de zăpadă și îți va anula pornirile identitare. Poate o vreme vei trăi în compromis, dar într-un final vei dori să evadezi.

Autoperfecționarea - Relațiile sunt într-o permanentă dinamică, evoluează sau involuează. La fel și partenerii. De multe ori, cei care ajung la divorț invocă faptul că au evoluat diferit. Asta fie pentru că aveau viteze diferite, fie că evoluau spre țeluri diferite.

Dacă simți că partenerul tău e mai experimental, încearcă să alergi umăr la umăr cu el. Dacă e mai lent, provoacă-l să țină pasul. Altfel, vor apărea frustrările. Învățați și creșteți împreună și veți avea o relație în permanentă transformare și perfecționare.

Finanțele - Se spune că prieteniile bune se țin cu socoteli bune. De ce nu ar fi valabil și pentru relațiile de iubire și căsnicii? Ei bine, în lumea modernă, se practică și fiecare cu bugetul lui, dar un cămin se clădește pe o idee unitară și pe un buget comun.

Evident că, într-un cuplu, unul va fi mai cheltuitor decât celălalt. Dar e important să vă stabiliți de la început cheltuielile prioritare și cât din bugetul comun va fi parte a unei rezerve pentru zile negre. Nu încercați să vă ascundeți finanțele, pentru că acest lucru va duce la neîncredere în cuplu și suspiciuni uneori fatale relației. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu