DUMINICĂ, 20 MARTIE, ZIUA A FOST EGALĂ CU NOAPTEA

Distribuie pe:

Chiar dacă primăvara calendaristică este recunoscută încă de la 1 martie, primăvara astronomică nu vine la aceeași dată, ci doar odată cu echinocțiul de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pământ.

Din acel moment, începe primăvara astronomică în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică a Pământului, începe toamna astronomică.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în acest an, în România, echinocțiul de primăvară a avut loc duminică, 20 martie, la ora 17.33, moment după care ziua devine tot mai lungă, iar noaptea tot mai scurtă, până la solstițiul de vară din 21 iunie 2022 (cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an).

Tradiții și obiceiuri

Echinocțiul de primăvară era asociat de strămoșii noștri cu creșterea fertilității pământului și a naturii, aceștia având o mulțime de ritualuri pâgâne pe care le practicau atunci când avea loc fenomenul astronomic.

De exemplu, se crede că dacii aveau un lăcaș de cult, în grotă, unde făceau dansuri ritualice, cu ocazia echinocțiului de primăvară.

Însă după trecerea la creștinism, ritualurile din jurul echinocțiului de primăvară s-au schimbat și au luat o altă semnificație.

Pe la sate, se obișnuiește să se aprindă focuri la echinocțiu, ca “să se ardă iarna”, acest ritual fiind cunoscut sub numele de Focurile Sfinților. Tradiția populară spune că focurile și rugăciunile către sfinți ajută ca lumina să învingă, iar iarna să fie doborâtă.

Odată cu echinocțiul de primăvară, are loc și începutul anului agrar. Potrivit tradiției, copiii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, ca să alunge frigul, în timp ce rostesc: “Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Efecte asupra zodiilor

Astrologica.ro spune că echinocțiul de primăvară este unul dintre cele mai importante fenomene pentru astrologie. Reprezintă începutul noului an astrologic și sosirea sezonului Berbecului, primul semn al zodiacului, ceea ce înseamnă că va schimba ritmul tuturor și va fi ocazia perfectă pentru noi începuturi. Efectele echinocțiului de primăvară vor avea impact cu câteva zile înainte de sosirea lui, precum și câteva zile după.

Berbec - Nativii vor simți că trebuie să încetinească ritmul în viață, așa că sfatul astrologilor este să își facă timp pentru a face pasul următor. Echinocțiul va afecta în principal zonele sociale și resursele personale.

Taur - Echinocțiul de primăvară va sosi cu o energie vindecătoare, ideală pentru o pauză. Puteți profita de începutul anului astrologic pentru a practica iubirea de sine.

Gemeni - Noile cunoștințe și aventuri îi vor tulbura pe Gemeni. Va fi momentul potrivit

pentru a-și depăși limitele și a merge cu încredere către ceea ce înseamnă fericirea pentru ei.

Rac - Echinocțiul va pune presiune pe tine să ieși din casa ta caldă și confortabilă. Este posibil să aveți o pierdere a controlului, dar veți găsi o cale de ieșire dacă vă mențineți încrederea în sine.

Leu - Oferă multe oportunități de a fi în centrul atenției și de a străluci ca soarele primăvara. Ei vor simți dorința de a crea ceva grozav, care să ajute mulți oameni și vor găsi bucurie în mediul lor social.

Fecioară - Va fi timpul să schimbăm rutina pentru a simți din nou echilibrul și a uita de tensiunile din ultimul an astrologic. Ar trebui să încerci să nu iei criticile altora prea în serios.

Balanță - Echinocțiul de primăvară vă va exalta calitățile, dar trebuie să aveți grijă să nu faceți greșeli, mai ales la locul de muncă, care ar putea fi o consecință a emoțiilor și a lipsei de comunicare.

Scorpion - Mesajul pe care îl aduce echinocțiul este să fii precaut. Acum este momentul să fii atent, deoarece efectele pot provoca unele dezechilibre la locul de muncă.

Săgetător - Ca semn de foc, echinocțiul este foarte benefic, așa că permiteți-vă să faceți lucruri care vă scot în evidență din mulțime, dar cu prudență. Schimbările ar putea fi haotice, așa că trebuie să gândiți clar.

Capricorn - Echinocțiul de primăvară va face lumină asupra problemelor supărătoare pe care le tragi de ani de zile, în special în sectorul financiar. Vei găsi modalități de a le remedia, trebuie doar să ai încredere în percepția ta.

Vărsător - Noul an astrologic reprezintă ocazia de a începe ceva nou. Puteți valorifica această energie pentru a începe un proiect, cum ar fi un hobby, pe care să îl împărtășiți prietenilor.

Pești - În zilele premergătoare echinocțiului, vei dori să te simți liber, ceea ce ar putea declanșa haosul. Trebuie doar să ai grijă să nu cazi în excese pentru a te bucura de puterea acestui eveniment astrologic.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu