“SĂPTĂMÂNA PORȚILOR DESCHISE” LA COLEGIUL “PETRU MAIOR” DIN REGHIN

Distribuie pe:

Odată cu diversificarea domeniului muncii și cu progresele realizate de școala contemporană, problema orientării școlare și profesionale (OȘP)a devenit o preocupare majoră, care se manifestă permanent, în toată perioada școlarizării, încă de la intrarea copilului în școală. Scopul acestei activități este de a realiza o bună informare și orientate a tinerilor. Pe parcursul anului școlar se organizează activități ce vizează orientarea școlară și profesională a elevilor în vederea unei alegeri corecte. Principalii factori implicați în consilierea și orientarea școlară și profesională sunt: școala, familia, unitățile economice, mass-media, alte instituții specializate.

Profilul pieței de muncă ne determină, de asemenea, să acționăm pentru reorientarea școlară și profesională. În general, elevii sunt cei care decid încotro să se îndrepte, dar, de cele mai multe ori, hotărârea lor este influențată de părinți, de grupul de prieteni și, mai puțin, de propriile aspirații. Reorientarea profesională din proprie inițiativă se face foarte rar sau deloc. Deoarece orientarea școlară și profesională este influențată uneori și de factori, ca așa-numita “modă a profesiunilor”, există perioade când anumite profesii sunt considerate a fi la modă, influențând preferințele și opțiunile elevilor și ale părinților. Nu întotdeauna părinții conștientizează că în alegerea profesiei, prioritatea o are elevul. Suntem de părere că părintele îl ajută cu anumite recomandări, sfaturi, susținere, dar nu trebuie să-l determine prin constrângere să opteze pentru o profesie care nu-i este pe plac. Părinții trebuie îndrumați ca în orientarea școlară și profesională să folosească obiectivitatea, cântărirea judicioasă a însușirilor personale ale elevilor, compatibilitatea, spiritul critic și autocritic și să nu se lase influențați de persoanele din jur care nu sunt avizate să emită păreri în legătură cu orientarea școlară. De foarte multe ori, influența părinților în alegerea vocațională este decisivă.

Dintre activitățile prin care Colegiul “Petru Maior” din Reghin a înțeles că trebuie făcută orientarea școlară și profesională este și așa-zisa “Săptămână a porților deschise”, tip de activitate care și-a demonstrat eficacitatea. Ea se va desfășura în perioada 11-14 aprilie 2022, iar noi invităm pe toți cei interesați să ne viziteze, spre a pătrunde în această atmosferă prietenoasă alături de profesorii și elevii colegiului nostru. Oferta pentru anul școlar 2022-2023 este atractivă, ținând cont și de piața muncii. Vom avea la profilul

teoretic real specializările matematică-informatică, intensiv engleză, științe ale naturii, intensiv engleză și filologie, la profilul tehnologic, specializarea electronică-automatizări o clasă de tehnician în tehnică de calcul, iar la profilul servicii există o clasă de tehnician în administrație. Pentru secția maghiară avem o clasă cu două specializări matematică-informatică și științe ale naturii. La învățământul profesional, oferta se referă la profilul mecanică de motoare, specializările mecanic auto și tinichigiu-vopsitor auto (secția română). Dispunem de laboratoare de biologie, fizică, chimie, informatică, săli de sport, laboratoare tehnice, cabinet de limbi moderne, cabinet medical și stomatologic, cabinet de psihologie, o sală festivă și o bibliotecă, precum și de un corp profesoral bine pregătit, care desfășoară o muncă de calitate.

Dorim tuturor elevilor claselor a VIII-a din municipiul Reghin și din împrejurimi inspirație în alegerea pe care o vor face, sperând că o mare parte dintre ei vor fi la anul înmatriculați la noi, spre a obține performanțele care ne-au ridicat la rangul de colegiu.

Profesor GHEORGHE CIPRIAN DĂRĂBAN, directorul Colegiului “Petru Maior” din Reghin

Lasă un comentariu