A PLECAT DE LA CARBURANT ȘI UTILITĂȚI, DAR A AJUNS LA PÂINE: EXPLOZIA PREȚULUI CARE TE CONVINGE SĂ TE APUCI DE COPT ACASĂ

Distribuie pe:

Românii au din ce în ce mai des parte de vești proaste, când vine vorba de scumpiri la lucruri de bază, începând cu utilitățile sau carburantul și terminând cu pâinea cea de toate zilele. Începutul de săptămână a venit cu creșteri semnificative și la banala franzelă.

Pâinea, franzela simplă și cea mai ieftină a crescut peste weekend cu 50 de bani, de la 1,5 la 2 lei. Dacă îți place în procente, discutăm de o explozie fabuloasă de 33% în doar câteva zile. Un fenomen similar s-a mai întâmplat doar la finele anului trecut, în urmă cu aproximativ trei ani. Ca de obicei, tendința îngrijorătoare pleacă de la prețul grâului de pe piețe internaționale.

Pâinea românească, mai scumpă ca niciodată

Franzela s-a scumpit cu peste 30% în doar câteva zile din cauza unui cumul îngrijorător de factori. Practic, este o consecință atât a creșterii prețului la grâu, cât la carburant, energie electrică, gaze naturale și nu numai. Pâinea a fost doar vârful piramidei.

“Reculul în urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment, să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, explica, în decembrie, Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale. Avertismente similare au fost confirmate în urmă cu câteva săptămâni și de către Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, preluate de playtech.ro.

Nu ajută situația de acum nici războiul din Ucraina, în contextul în care atât Rusia, cât și Ucraina, sunt lideri globali pe partea exportului de grâu. Din acest motiv, în urmă cu doar câteva zile, prețul grâului a sărit până la o valoare record din ultimii 14 ani. La bursa de cereale din Chicago, prețul a crescut cu 40%, amplificând și mai mult inflația alimentară globală. Deși Canada și SUA sunt și ei principalii cultivatori de grâu la nivel global, până și acolo s-a scumpit într-un ritm alert.

Lasă un comentariu