CUM REPORNEȘTE CREIERUL DUPĂ ANESTEZIE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că, după anestezie sau comă, creierul pornește din nou doar câte o secțiune, iar capacitățile abstracte de rezolvare a problemelor, așa cum sunt gestionate de cortexul prefrontal, sunt funcțiile care repornesc cel mai rapid.

“În studiul nostru, am folosit un grup de 30 de adulți sănătoși care au fost anesteziați timp de trei ore și un grup de 30 de adulți sănătoși care nu au fost anesteziați, ca grup de control.

Am folosit o varietate de metode pentru a măsura ceea ce se întâmplă în creier, inclusiv scanări electroencefalografice (EEG) și teste cognitive înainte și după anestezie. Aceste teste au măsurat viteza de reacție, memoria și alte abilități.

Analizând citirile EEG, am observat că regiunile frontale ale creierului (unde sunt localizate funcții precum rezolvarea problemelor, memoria și controlul motor) au devenit deosebit de active pe măsură ce creierul a început să își revină. O comparație cu grupul de control a arătat că a durat aproximativ trei ore pentru ca cei care au fost anesteziați să își revină complet.

Am urmărit, de asemenea, evoluția programului de somn al participanților în zilele de după experiment și am constatat că experiența nu părea să afecteze negativ tiparele de somn la cei care au fost anesteziați, ceea ce sugerează că un creier uman sănătos este rezistent, chiar și cu o expunere prelungită la anestezie profundă.

Din punct de vedere clinic, acest lucru implică faptul că unele dintre tulburările de cogniție pe care le vedem adesea timp de zile sau chiar săptămâni în perioada recuperării după anestezie și intervenție chirurgicală, cum ar fi delirul, ar putea fi atribuite altor factori decât efectele persistente ale medicamentelor anestezice asupra creierului.

O mulțime de proceduri chirurgicale pur și simplu nu ar fi posibile fără anestezie, o modalitate eficientă și controlată de a opri starea de conștiență la nivelul creierului, care se poate întâmpla și involuntar, în cazul comei.

În ciuda utilizării lor pe scară largă, nu înțelegem cu adevărat cum funcționează anestezicele în foarte mare detaliu, chiar dacă ne-am dat seama cum să le folosim în siguranță.

Descoperirile noastre pot ajuta nu numai la tratamente și la îngrijirea pacientului după operații majore care implică anestezie, ci pot și să ofere specialiștilor o mai bună înțelegere a creierului și a modului în care acesta răspunde la perturbări”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu