LANSARE DE CARTE: “ZÂMBET DE HERUVIM”, DE LILIANA MOLDOVAN

Distribuie pe:

Lansarea volumului de versuri “Zâmbet de Heruvim”, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în preajma Zilei Mondiale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an la 21 martie, a avut toate ingredientele necesare unui eveniment cultural de succes.

Desfășurat în fața unui public numeros, evenimentul literar, organizat la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș, a debutat cu un moment muzical susținut de prof. Anda Rusu, la vioară, și Moldován Szabolcs, la violoncel, care au interpretat câteva fragmente din binecunoscutele “Anotimpuri” ale lui Vivaldi. După superba și emoționanta secvență muzicală susținută cu aplauze, a urmat o scurtă introducere a dlui Iulian Praja, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș, care și-a exprimat bucuria de a participa, în calitate de gazdă, la acest eveniment mult așteptat, liber de restricțiile impuse de pandemie. La finalul discursului său, dl Iulian Parja și-a manifestat deschiderea pentru organizarea, în viitor, a unor evenimente similare.

În mod firesc, printre invitați s-a aflat și directoarea Editurii Ecou Transilvan, din Cluj-Napoca, în calitate de editor al volumului prezentat. Doamna Nadia Fărcaș-Baciu a făcut o frumoasă prezentare a cărții și a autoarei ei, insistând, cu emoție, asupra faptului că între scriitoare și Editura Ecou Transilvan s-a constituit o rodnică și solidă colaborare. De asemenea, editoarea volumului “Zâmbet de Heruvim” s-a referit la succesul acestui eveniment, a adresat felicitări autoarei târgumureșene și a mulțumit gazdelor pentru deschidere și amabilitate: “A fost un frumos și reușit eveniment cultural. Mulțumesc din suflet gazdei noastre, Iulian Praja, pentru deschiderea pe care o are față de cei care doresc să promoveze cultura scrisă și pentru căldura cu care ne primește de fiecare dată, celor care au luat cuvântul, domnului Mircea Dorin Istrate, doamnei Viorica Feierdan și celor care ne-au încântat cu un deosebit moment muzical: prof. Anda Rusu - vioară și Szabolcs Moldovan - violoncel. A fost o întâlnire de suflet...”

Președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, Mircea Dorin Istrate, a recunoscut că a citit cartea Lilianei Moldovan, cu “ochi de poet”, și nu în calitate de critic literar. Din perspectiva creatorului de poezie, domnia sa a observat că Liliana Moldovan “scrie ardent, cu pasiune, cu înfiorare, alegându-și cu grijă «cuvintele cele mai potrivite», care să exprime simțirea și trăirile sale de moment, cu care să poată ajunge și să rezoneze la aceeași intensitate cu sufletul cititorilor ei. Fiecare rând sau fiecare strofă din aceste poezii au cuvinte «cheie», alese cu mare grijă, tocmai pentru a concentra și a întări în ele ideea versului, acestea dând valoarea și nota de lirism necesare poeziei în sine”. Apoi a precizat: “În unele din poeziile acestei cărți, autoarea parcă vrea să ne trezească speranța că mai există încă undeva, în sufletul nostru cel chinuit, o oază de liniște, de bunătate, de adevăr, semințe miraculoase, care, împrăștiate în vântul timpului, pot rodi o altă lume, mai bună și mai frumoasă, mai plină de sentimente umane, mai întărită cu puterea credinței, mai aproape de Dumnezeu”.

Cu multă pasiune, a lecturat volumul “Zâmbet de Heruvim” vicepreședinta Filialei Mureș, scriitoarea Viorica Feierdan, care a înfățișat publicului un discurs referitor la gingășia poemelor incluse în cartea recent apărută, menționând că: “Zâmbet de Heruvim” este o reflectare, într-un mod deosebit de clar, a unui suflet luminos și curat, care ne oferă o variantă realistă a unei laturi perfecte din viață. Această reflectare nu e posibilă oricum și pentru oricine, ea este un privilegiu doar pentru viețile cu conținut bine delimitat în sfera curățeniei, a vieții trăite într-o organizare fondată pe valori reale, fundamentale, verificate de-a lungul întregii existențe pe care o știm noi și despre care am acceptat toate poveștile celor dinaintea noastră. Formularea verbală și tratarea, sub diferite forme de ilustrare a frumosului, ne prezintă într-o logică clară, fără a mai fi loc de bănuială, caracterul autoarei, în care încap mulți ani de studiu, alegerea esențelor unei filosofii clare despre viață, despre evenimente și, mai ales, ceea ce a luat și și-a însușit pentru a concluziona că orice ipostază a absolutului are o față pozitivă, magică, constructivă, plină de pace și înțelegere umană.

Adresând mulțumiri pline de recunoștință editoarei Nadia Baciu, managerului Iulian Praja, președintelui Mircea Dorin Istrate, scriitoarei Viorica Feierdan, dar și tuturor celor prezenți în sală: prieteni, colaboratori, scriitori de la Filiala Mureș a Ligii, sau pur și simplu iubitori de muzică și poezie, Liliana Moldovan și-a deschis sufletul și a vorbit despre experiențele pe care le-a trăit în cadrul colaborărilor cu editura clujeană și a adresat mulțumiri scriitorului albanez Baki Ymeri, care a scris prefața cărții, și poetului Victor Constanțin Măruțoiu, autorul postfeței volumului.

În cadrul discursului său, Liliana Moldovan a dezvăluit publicului secretul alegerii titlului volumului de versuri și a citit un fragment din cronica semnată de Președintele Național al Ligii Scriitorilor Români, poetul și criticul literar Al. Florin Țene, care scria într-un recent articol: “Există în poezia Lilianei Moldovan o sensibilitate maladivă și o adâncime a perspectivelor ontologice, exemplificând spiritualismul cu extazul, o strânsă omogenitate între ceea ce este creat și trăit, încât poeta întruchipează o bucurie universală cu răsunet filozofic, cuprins de cazul particular și de sentimente ce vibrează la veșnicia clipei. Marile alegorii ale poetei: ale mărțișorului, ale primăverii, sufletului, sentimentelor, ale dorului, ale pasiunii, teologalului etc., izvorăsc dintr-o verificată expresie culturală, din universalitatea bucuriei vieții unui eu exponențial sporit de inteligibilitate.

Liliana Moldovan este o creatoare de metafore originale, eufonice, abisale în acea bucurie a vieții religioase, cum scrie Victor Constantin Măruțoiu. Descoperim în versurile poetei un romantism al originilor, cu o formă mai abstractă, de lirism conceptual cu slobozire de efect, un preponderant simț al ființei gânditoare:

«Îmbătrânește ritmic timpul

în secunde caramelizate,

constrâns să se pitească

printre fugare umbre pastelate».

(«Ritm de noiembrie»)”.

Un nou moment muzical, susținut de interpreții Anda Rusu, la vioară, și Moldován Szabolcs, la violoncel, a prefațat sesiunea de autografe, dar și secvența decernării unor diplome de suflet, din partea Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, adresate doamnelor Nadia Fărcaș-Baciu, Liliana Moldovan și dlui Iulian Praja.

Încheiem, acest articol, cu speranța că, prin sinceritatea, lumina și bucuria degajată de invitații speciali ai evenimentului, dar și de oamenii frumoși și sensibili prezenți la sală, am reușit, împreună, să oprim pentru câteva ore “clipa ce repede” și credem că am avut bucuria de a ne lăsa mângâiați de puterea curativă a muzicii și blândețea lirică a versurilor strânse într-o carte cu “zâmbet de heruvim”.

LILIANA MOLDOVAN, MIRCEA DORIN ISTRATE

Lasă un comentariu