INEGALITĂȚILE DE ZI CU ZI

Distribuie pe:

Cu voia dumneavoastră, câteva subiecte într-o țară în care inegalitățile sunt zi de zi și în care mulți nu gândesc și nu fac nimic pentru a scoate aceste inegalități ordinare din societate.

Primul subiect - sporurile. Acordate pentru anumite condiții de muncă, la bugetari. Pe hârtie, egale pentru angajați, în realitate se aplică la salariul care reprezintă valoarea muncii. Și așa ne trezim cu sporuri de peste 10.000 de lei lunar brut pentru un medic, în timp ce o îngrijitoare nu ia nici 10 la sută din sumă, deși sporul în procent și condițiile de muncă sunt aceleași! Spor în funcție de studiile superioare sau funcția de conducere, hoție la adresa banului public menținută de pe vremea comuniștilor, căci, cum remarca maestrul CTP, tovarășii se sacrificau conducând ceilalți tovarăși și trebuiau răsplătiți cumva în societatea perfectă și, pe hârtie, cu tovarăși egali.

Tot un fel de spor nesimțit și inegal este norma de... hrană. Pentru bugetarul normal - 331 de lei brut, pentru bugetarul din anumite locuri de muncă (poliție, armată, penitenciar, SRI) - de aproape de 3 ori suma. Cum nu credem în balaurul cu 3 capete, concluzia este că bugetarul din forțele de anchetă, intervenție, represiune, restabilire a ordinii ș.a.m.d. nu are 3 guri de flămând al banului public, ci ia un spor nesimțit față de colegii bugetari. Tot la capitolul uniforme, cei din armată, poliție, alte forțe mai utile în peisajul zilnic primesc bani de... ținută. Ca să ai bocanci, veston, cămașă, ca să arăți decent în fața contribuabilului. Acești bani nu sunt primiți de cei din sănătate, care poartă și ei zilnic uniforme, au și un risc bacteriologic, și nu numai, și care sunt nevoiți să le spele acasă. Uniforma albă, verde, albastră e bătută de uniforma altor ministere! Tot legat de uniforme, unii se bucură de privilegii față de oamenii normali, în sensul pensionării de șmecher. Doar tonții trebuie să muncească până la 65 de ani, ca să primească pensia întreagă, cei din armate, servicii, cei de la interne se pensionează ca și cum sunt bolnavi, la vârste sub 50 de ani! Probabil tot o rămășiță comunistă, când statul, care se baza pe fidelitatea uniformelor, trebuie să ofere condiții de lux angajaților din respectivele ministere, ca nu cumva să iasă unii în stradă, pentru a protesta sau a da jos regimul.

O altă inegalitate, care vine tot de la unii cu uniforme, e cumulul pensiei cu salariul. Am avut suficiente exemple cu golani care s-au pensionat de la poliție, SRI, jandarmerie pentru a veni să lucreze la mafioți de primari, care primesc informații pentru distrus candidații și posibilitatea să se folosească de inși care sunt obișnuiți să accepte ordine. De aici explozia de sereiști și colonei fără CV, în poliții locale sau naționale sau în instituții controlate politic, cu lovit în ceilalți sereiști și colonei aciuați deja la șeful din primărie.

Vrem tratament egal pentru toți angajații, vrem nediscriminare, vrem ca oamenii să muncească pentru pensia lor, care nu e un blestem, cum cred alții din sănătate, care și-au împins pensionarea până la... 70 de ani. Pentru toți trebuie să vină o vreme când munca de zeci de ani este răsplătită și nu trebuie acceptat ca tot felul de șmecheri să se pensioneze când vor, să ia sporurile umflate de lipsa de reacție a altora și să se angajeze în slujba celui cu carnet de partid, cu influența și dosarele făcut la servicii, la poliție sau în alte locuri de muncă-trambulină.

DAN DUMITRU

Lasă un comentariu