PROIECTUL DE LEGE CARE DEBLOCHEAZĂ HIDROCENTRALA DE LA RĂSTOLIȚA A FOST ADOPTAT

Distribuie pe:

Proiectul de lege care deblochează Hidrocentrala de la Răstolița a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților, după ce personal l-am susținut în plen!

După discuții aprinse și îndelungi explicații, cu amendamente pe care le-am depus și susținut în Comisiile raportoare - proiectul a fost adoptat într-o formă care va avea efecte vizibile de îndată ce va fi promulgat.

Astfel, se va putea da Hotărârea de Guvern pentru scoaterea din fond forestier, împiedicată până acum de aria protejată declarată peste zona barajului, ulterior începerii construcției acestuia. Zona ariei protejate suprapuse va fi propusă în compensare de către Ministerul Mediului.

Legea va fi transmisă pentru promulgare.

Situațiile de criză, dincolo de stresul provocat, au și marele merit de a ne forța să găsim rapid soluții la problemele pe care trebuie să le înfruntăm în acel moment.

După cum bine știți, România se confruntă, similar multor state europene, cu o criză de proporții în domeniul energiei, criză ce nu poate fi combătută decât prin dezvoltarea rapidă de noi capacități de producție de energie.

Partidul Social Democrat vine cu această soluție legislativă - unul dintre pașii spre independența energetică a României, care să permită realizarea cu celeritate a proiectelor investiționale aflate într-un stadiu avansat de execuție, și astfel, punerea în funcțiune a mai multor hidrocentrale pe care România le are în construcție: pe Valea Mureșului, la Răstolița, și două pe Valea Jiului - la Bumbești și Dumitra, toate finalizate în proporție de peste 90%. Energia produsă ar duce la alimentarea rapidă a peste 300.000 de gospodării.

Trei surse de energie curată, verde. Și ieftină. Toate împotmolite de ani de zile în hățișuri legislative și dezbateri interminabile. Toate demarate cu mult timp înaintea stabilirii zonelor în care se află amplasate hidrocentralele drept arii protejate.

Mă bucur că am reușit să ne mobilizăm atât de repede, de determinarea care s-a declanșat în dorința de a se debloca această situație.

La Hidrocentrala de la Răstolița, județul Mureș - pe care îl reprezint - lucrările au început în urmă cu 33 de ani, zona fiind inclusă ulterior, abia după 2007, în “Natura 2000” și în zona ariilor protejate. PSD susține protejarea mediului, dar în egală măsură, România are mare nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și “verde”.

În calitate de bun cunoscător al detaliilor mai puțin vizibile legate de birocrația care a îngreunat evoluția proiectului energetic de la Răstolița, m-am implicat pentru a veni cu soluții care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a proiectelor investiționale menționate. Iar forma pe care o avem în dezbatere astăzi, în Camera Deputaților, va permite ca efectele legii să fie vizibile de îndată ce proiectul de lege va fi votat și promulgat.

Doamnelor și domnilor deputați, am încredere că prin votul de astăzi se va da undă verde pentru finalizarea lucrărilor la cele trei hidrocentrale.

Deputat DUMITRIȚA GLIGA Președinte interimar PSD Mureș

Lasă un comentariu