ZELENSKI L-A INVITAT PE PAPA FRANCISC SĂ FIE MEDIATOR ÎNTRE KIEV ȘI MOSCOVA

Distribuie pe:

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marți pe papa Francisc să joace rolul de mediator în negocierile dintre Kiev și Moscova, care la sfârșitul lui februarie a declanșat un război împotriva Ucrainei, transmite AFP.

“Am aprecia rolul de mediator al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane” în Ucraina, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter după o discuție telefonică cu papa, în timp ce Kremlinul apreciase cu puțin înainte că discuțiile în curs cu Kievul nu sunt suficient de “substanțiale”.

Președintele ucrainean a mai declarat că l-a informat pe “Sanctitatea Sa despre situația umanitară dificilă și blocarea coridoarelor umanitare de către trupele ruse”, mulțumindu-i totodată pentru “rugăciunile sale pentru Ucraina și pace”.

Volodimir Zelesnki i-a “cerut (Sfântului Părinte) să vină în țara noastră în acest moment foarte important”, a adăugat el într-un videoclip difuzat în cursul nopții de marți spre miercuri. “Și cred că putem organiza această vizită importantă care aduce un sprijin semnificativ fiecăruia dintre noi, fiecărui ucrainean”, a mai spus șeful statului.

De la începutul ofensivei ruse care a făcut mii de morți, în special în rândul civililor din Ucraina, Papa Francisc și-a înmulțit apelurile la pace.

În timpul unei rugăciuni publice din 16 martie, el i-a cerut lui Dumnezeu iertare în numele oamenilor care “continuă să bea sângele morților sfâșiați de arme”.

Țară majoritar ortodoxă, Ucraina are o mare minoritate greco-catolică atașată Vaticanului, care este concentrată în vestul țării.

A treia biserică ca mărime din Ucraina, această confesiune catolică de rit oriental revendică aproximativ 5,5 milioane de credincioși în fosta republică sovietică având în jur de 40 de milioane de locuitori înainte de război.

Aproape 9% dintre ucraineni au declarat că aparțin acestei biserici, față de 58% pentru Biserica Ortodoxă independentă și 25% pentru cea dependentă de Patriarhia Moscovei, potrivit unui sondaj din 2021.

DAN VÎLCEANU: O SĂ AVEM O LEGE A PENSIILOR CUM ESTE PROGRAMATĂ; JALONUL E ÎNCEPUTUL ANULUI VIITOR

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat miercuri că nu vor exista întârzieri în ceea ce privește o nouă lege a pensiilor, termenul fiind începutul anului viitor.

“Înțeleg componenta politică a fiecărui ministru și faptul că partidele politice doresc să dea mesajele publicului care le votează, dar să știți că în Guvern, fiecare ministru își face datoria. O să vedeți că o să avem o lege a pensiilor, așa cum ea este programată, jalonul este începutul anului viitor și nu vor exista întârzieri din acest punct de vedere, în acel procent de 9,4%”, a precizat Dan Vîlceanu, după o dezbatere care a avut loc la Comisia pentru afaceri europene din Senat pe tema stadiului absorbției fondurilor europene și a stadiului implementării Programului Național de Redresare și Reziliență.

El a menționat că de reforma din domeniul pensiilor se ocupă ministrul Muncii, Marius Budăi.

“Partea de reformă a pensiilor se referă la toate sistemele de pensii și de această chestiune răspunde domnul Budăi, este coordonator de reformă”, a arătat Vîlceanu.

Potrivit acestuia, reforma pensiilor, cuprinsă în PNRR, se referă la eliminarea inechităților și creșterea pensiilor mici.

“La asta se referă inclusiv reforma care este cuprinsă în PNRR - eliminarea inechităților și creșterea pensiilor mici. Ne referim, pe de o parte, la inechitățile din sistemul de pensii actuale, așa cum am dat și exemplu cu diferențe între pensionarii care au ieșit la pensie în condiții similare. Celelalte pensii se referă la judecători, militari ș.a.m.d. Așa cum știți, în ceea ce privește magistrații există o cartă a magistraților, care trebuie respectată. Și în ceea ce privește pensiile militare, ele există în toată lumea, dar și acolo trebuie eliminate inechitățile. Și în sistemul de pensii militar există aceste inechități pe care le observăm în sistemul public, adică un militar care a ieșit la pensie acum, anul ăsta, primește o pensie cu 10-15 milioane (lei vechi - n.r.) mai mare decât un militar care a ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani”, a afirmat ministrul.

USR A DEPUS MAI MULTE PROIECTE CU PRIVIRE LA DOCTORAT ȘI PLAGIAT

Parlamentarii USR au depus miercuri mai multe proiecte de lege pentru a descuraja plagiatul în tezele de doctorat, introducând obligativitatea Ministerului Educației de a publica lucrările.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat, la Palatul Parlamentului, că plagiatele vor fi scoase “la lumină” prin adoptarea acestor proiecte.

“În România, doctoratele au ajuns într-o situație în care sunt judecate pe dos decât în țările civilizate și normale și suntem într-o situație absurdă, răsturnată, în care doctoratele, în loc să fie publice, sursă de știință și de cunoaștere pentru toți cei care doresc să avanseze, să inoveze sau să descopere în detaliu domeniul lor de interes, avem doctorate care sunt ferecate, ascunse, puse în spatele unor porți care să le facă inaccesibile, în așa fel încât nimeni să nu ajungă la ele. (...) Prin adoptarea acestor legi vom descuraja plagiatul. De la intrarea în vigoare a legilor din acest pachet, ministrul Educației, oricine ar fi el, nu va putea să acorde titlul de doctor prin ordin de ministru decât după ce un exemplar al lucrării de doctorat, atât în format fizic, cât și digital, va fi pus la dispoziția Bibliotecii Naționale a României și după ce această lucrare va fi făcută publică pe site-ul Ministerului Educației. Nu vor mai putea exista situații de lucrări de doctorat care să nu ajungă în spațiul public”, a spus Ștefan Pălărie.

Senatorul USR Simona Spătaru a menționat că un alt proiect din acest pachet prevede ca persoanele care au plagiat în lucrarea de doctorat să nu mai poată să depună o simplă cerere pentru retragerea titlului și, astfel, să scape de sancțiuni.

“Prin aceste măsuri, Biblioteca Națională va fi obligată să pună la dispoziție în 30 de zile lucrările de doctorat. De asemenea, vor fi sancțiuni destul de consistente dacă nu se întâmplă, iar în 18 luni de la intrarea în vigoare trebuie să digitalizeze toate lucrările de doctorat”, a afirmat senatorul USR.

Un alt proiect de lege din pachetul depus de parlamentarii USR prevede că sporul de doctorat de 15% din salariul de bază va fi desființat.

“Acest spor nu se justifică. Multe alte sporuri din politica salarială nu se justifică. Propunem astăzi eliminarea sporului de doctorat și includerea unei valori echivalente în salariul de bază pentru acele funcții unde obținerea unui titlul științific de doctor este o necesitate pentru a putea ocupa postul. Vorbim despre cei cu funcții de predare din mediul universitar, respectiv despre cercetătorii științifici”, a precizat deputatul Cristian Seidler.

Agerpres

Lasă un comentariu