KLAUS IOHANNIS, ÎNAINTE DE SUMMITUL NATO: ROMÂNIA NU ESTE ÎN PERICOL; NICIUN ROMÂN NU TREBUIE SĂ SE TEAMĂ

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a reiterat ieri că România nu este în pericol și niciun român nu trebuie să se teamă, având în vedere conflictul din Ucraina.

“Fiindcă românii sunt îngrijorați de această situație, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianță de apărare care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți. Deci, pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranță prin forțele noastre armate și prin NATO”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară la Bruxelles.

Șeful statului a subliniat că România dorește să aibă propria apărare solidă.

“Securitatea începe de acasă. Noi de aceea am decis, la ultima ședință a CSAT, să creștem alocarea pentru apărare de la 2% din PIB, cât este acum, la 2,5% din PIB. Deja la Ministerul Apărării și la Armată se lucrează la un plan îmbunătățit de dotare. Este foarte clar că noi ne dorim să avem aliații alături de noi, dar în același timp, evident că ne dorim să avem noi apărarea noastră solidă”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a menționat că România participă la formate aliate în regiune și va fi prezentă acolo unde este nevoie de ea.

“Forța de menținere a păcii este deocamdată o idee care nu a fost agreată în NATO. Vom vedea în ce măsură putem să ajungem la așa ceva. Un lucru este cert: România participă la formate aliate în regiune, dacă ne amintim că din 2017 deja un batalion românesc participă la grupul de luptă din Polonia, așa cum un batalion din Polonia participă la Brigada multinațională de la Craiova. Deci, noi suntem prezenți și vom fi în continuare tot mai prezenți acolo unde este nevoie de noi, unde se consolidează Flancul estic, dar nu numai”, a adăugat șeful statului român. (Agerpres)

Lasă un comentariu