ZIUA PORȚILOR DESCHISE LA INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN MUREȘ

Distribuie pe:

Polițiștii mureșeni sărbătoresc 200 de ani de la înființarea Poliției Române. Miercuri, 23 martie a.c., în incinta Cetății Medievale din Târgu-Mureș, a fost organizată ZIUA PORȚILOR DESCHISE, toți vizitatorii putând admira îndeaproape dotarea și tehnica polițiștilor, precum și demonstrațiile de luptă, intervenție și dresaj canin.

La data de 25 martie a.c., Poliția Română aniversează 200 de ani de atestare documentară. A devenit deja o tradiție ca, în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să se afle alături de cetățeni pentru a sărbători.

Astfel, miercuri, 23 martie a.c., a fost organizată ZIUA PORȚILOR DESCHISE, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate mijloacele și metodele folosite de polițiști în activitățile specifice.

Încă din frageda vârstă, copiii sunt atrași de această profesie și privesc cu entuziasm uniforma de poliție și oamenii care o poartă cu respect și devotament.

Programul oferit de polițiști a inclus: prezentarea unor elemente de tehnică și dotare (motociclete, autoturisme și autoutilitare, armament etc.); executarea unor demonstrații de dresaj și intervenție de către conductori și câinii din dotare; executarea unor demonstrații de luptă și intervenție de către luptătorii Serviciului Pentru Acțiuni Speciale; prezentarea autolaboratorului criminalistic mobil destinat cercetării la fața locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate și echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracțional.

De asemenea, pliantele și broșurile care au fost oferite publicului au constituit o oportunitate pentru informarea cât mai corectă cu privire la activitatea Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, a fost organizată festivitatea de premiere a elevilor în cadrul proiectului “Reducerea violenței fizice și psihologice” în unitățile de învățământ, prin Biroul Siguranță Școlară, pentru a afla cum pot copiii să prevină și să se protejeze în astfel de situații.

*

Răsfoind filele istoriei Poliției Române, aflăm că alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri care se regăsește pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiță Filipescu, șeful poliției din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcționarea acestei instituții. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliție și s-a creat Poliția din Capitală, atribuțiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orașului în timpul nopții și păstrarea liniștii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraș).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simțindu-se nevoia statornicirii unor norme și reguli de ordine și siguranță, de funcționare în liniște și pace, Poliția, ca instituție, a însoțit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

La mulți ani Poliției Română!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu