LA DOCTOR (Pe Pământ avem de toate/ Și mai bune, și mai rele...)

Distribuie pe:

Sunt convinsă că “Există medici în fața cărora s-ar cuveni să ne așezăm pe genunchi”!

Am întâlnit și eu asemenea medici, pe parcursul examinărilor făcute, începând cu luna februarie, până în prezent. Medici care sunt demni de reverențele sufletelor noastre. Pentru că un cuvânt rostit cu blândețe vindecă sufletul, iar tratarea devine mai ușoară. Când medicul îți vorbește cu blândețe, se naște încrederea, care îți dă forța să mergi mai departe. Acești îngeri în halate albe împart prețiosul lor timp, punându-se la dispoziția noastră chiar și în timpul liber.

Auzisem despre clinica TOPMED din Reghin numai cuvinte de laudă. Într-adevăr, așteptându-mi rândul la consultație, am avut ocazia să văd cum frumoasele doamne de la recepție abordează cu răbdare și înțelegere pacienții, fie vârstnici, fie hipoacuzici, fie nepricepuți la a oferi datele necesare, fie insistenți sau confuzi. Cinste lor - pentru omenia de care dau dovadă!

De asemenea, tot la această clinică, în cadrul Laboratorului de analize medicale, pacientul este preluat cu multă dragoste, explicându-i se pe înțeles ce trebuie să facă, mereu cu zâmbetul pe buze și un răspuns pe măsură de cald, la orice întrebare. Gândindu-mă la numărul de pacienți dintr-o singură zi de muncă, am văzut în aceste ființe, atât de la Recepție, cât și de la Laborator, niște sfinte minuni anume așezate acolo ca să aline suferințe prin vorba așezată și chipurile luminoase. Binecuvântați să fiți, dragi medici, care dăruiți semenilor frânturi din normalul care ar trebui să-l întâlnim peste tot! Am întâlnit doctori care mi-au întărit credința că lumea nu se sfârșește. Printr-o pură întâmplare, am fost consultată doar de doamne. Le-am asemuit cu o armată de îngeri, care au fost trimiși pe Pământ, să fie de leac pentru rănile fizice și sufletești ale multora.

Toată admirația și considerația pentru distinsa doamnă, medic primar alergologie - imunologie clinică, LOREDANA VASILE din Reghin, care, prin răbdarea, blândețea, dedicarea și profesionalismul de care dă dovadă, este ca un balsam vindecător pentru pacienți. Aleasă prețuire, distinsă doamnă!

Tânăra doamnă, medic specialist ORL, KISS BEATA, datorită căreia am descoperit, de timpuriu, o afecțiune de care nu aș fi știut altfel, merită cu prisosință toată considerația mea. Și această minunată doamnă acordă întreaga atenție pacienților, le vorbește cu respect și își dă silința să fie demnă de jurământul depus. Respect!

O altă experiență, care mi-a consolidat încrederea în medici, a fost în cabinetul doamnei medic specialist diabetolog, CSILLA TEKSE din Reghin, a cărei voce m-a îmbrățișat cu căldură, iar sfaturile dumneaei prețioase au fost ca niște atingeri vindecătoare. Toată stima!

Acești medici, în afară de faptul că tratează cu atenție pacientul, nu vindecă doar trupul, ci și sufletul, prin modul de abordare. Am extras această concluzie din opiniile mai multor persoane cu care am vorbit, așteptându-ne rândul la consultație.

Din păcate, situația nu e la fel peste tot. Există și doctori care te determină să ieși din cabinetul lor plângând, plin de amărăciune, umilit și dezamăgit. Așa mi s-a întâmplat în 17 martie, la Poli 2 - Târgu-Mureș, în cabinetul Gastroenterologie, unde ar fi trebuit să mă consulte doamna doctor primar gastroenterolog, X. Spun “ar fi trebuit să mă consulte”, deoarece mie nu mi s-a părut deloc a fi o consultație, ceea ce s-a întâmplat acolo. În afară de faptul că nu am fost lăsată să vorbesc, nu s-a făcut decât copierea diagnosticelor de pe niște externări din 2017, iar pentru că nu doream să stau așezată, am fost poftită dur, să ies pe hol. Se poate numi consultație, dacă medicul nu te palpează, măcar, pe abdomen, când mergi cu probleme grave, care ar putea duce la deshidratare, în primul rând? Când tu nu mai poți de dureri, de simptome care-ți fac viața un calvar, este corect să ți se scrie antiacide (pe care le iau, și așa, de 8 ani) și să fii trimis la cabinetul privat, peste 19 zile?!

Doamna doctor X, nu vă sinchisiți să aruncați măcar o privire pacienților!? Nu ridicați capul din hârtii, nu priviți înspre pacient, nu-l ascultați, nu-l palpați! Ne considerați niște numere programate, datorită cărora dumneavoastră vă luați salariul? “Colac peste pupăză”, chiar și șoferul care m-a preluat de la policlinică trecuse prin mâna dumneavoastră și pățise exact la fel, ba mai rău, căci se prezentase și la cabinetul privat, iar acolo știți cum se derulează lucrurile: plătești, dar nu beneficiezi de ecografia promisă, căci, precum afirmați, “dacă se întâmplă ceva, veniți să vă internăm”. Se poate întâmpla să și decedăm între timp. Ne internați și așa?

Sunt conștientă că s-ar putea să fie un strigăt în van, acum, când toate merg pe dos, iar lumea s-a transformat într-o armată de roboți, descotorosindu-se de tot ce este uman și îndreptându-se fulgerător spre crearea individului robotizat și lipsit de compasiune. Și totuși, nu pot să tac atunci când mă lovesc de atitudinea inumană a unor medici care, în loc să lecuiască, împing pacientul în deznădejde, îl lipsesc de respect și de o fărâmă de omenie.

Costă mult o privire, un cuvânt bun, puțină atenție, un gest care să spună că sunteți și OM, stimată doamnă medic primar gastroenterolog, X? Nu, nu voi reveni la dumneavoastră! Nici eu, nici mulți alți pacienți dezamăgiți de felul cum i-ați “neconsultat”. În general, oamenii bolnavi și blazați nu fac decât să se supună și să tacă, să îndure. Însă, vă spun ceva: nu toți!

Medicii din Mureș au o faimă foarte bună. Păcat de cei câțiva care pătează onoarea “îngerilor în halate albe”, demni de toată considerația noastră! Ar fi bine să încercați totuși, doamnă doctor, să vă schimbați atitudinea și să vă alăturați extraordinarei bresle de medici mureșeni, în fața cărora eu și mulți alți pacienți ne înclinăm cu recunoștință și respect!

EMILIA AMARIEI

Lasă un comentariu